Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden își încalcă cuvântul! Vizită de curtoazie într-un stat despre care a zis că este ”paria”
Lumea la zi

Joe Biden își încalcă cuvântul! Vizită de curtoazie într-un stat despre care a zis că este ”paria”

Joe Biden - sursa foto - antena3.ro
Sursa foto - antena3.ro

La sfârșitul lunii iunie, Joe Biden va face o deplasare în Arabia Saudită unde va avea o întâlnire cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Astfel, președintele american revine asupra promisiunii sale de a trata acest regat ca pe un „paria”.

Mai multe speculații despre această vizită existau deja, însă, conform publicației New Yotk Times, întâlnirea este confirmată. Această decizie a liderului de la Casa Albă de a merge la Riad are scopul de a reconstrui relațiile cu regatul petrolier, într-o perioadă în care încearcă, pe cât se poate, să reducă prețul benzinei în Statele Unite ale Americii, dar și să izoleze Rusia pe scena mondială.

La fața locului, Joe Biden se va întâlni, pe lângă Mohammed bin Salman, și cu mai mulți lideri din alte țări arabe, precum : Iordania, Irak, Emiratele Arabe Unite și Egipt.

Misiuni discrete în Golf

Tot publicația din Statele Unite ale Americii a afirmat că detaliile care țin de logistică, dar și calendarul urmează să fie confirmate. Vizita o să vină să se adauge unui turneu care deja a fost planificat pentru finalul lunii în Israel, în Spania pentru summitul NATO și în Germania pentru summitul G7.

Întâlnirea pe care Joe Biden o va avea cu prințul moștenitor o să vină după ce consilierul său, Brett McGurk și emisarul său pentru afaceri energetice,Amos Hochstein, au realizat mai multe misiuni „discrete” în țara din Golf, conform Realitatea.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, spune că Joe Biden așteaptă cu nerăbdare să aibă prilejul de a purta un dialog cu liderii din Orientul Mijlociu, dar momentan aceasta nu are nimic de anunțat.

Un responsabil al administrației Biden, care este protejat de anonimat, a spus că nu există niciun dubiu asupra faptului că interese importante ale Statelor Unite se leagă de cele ale Arabiei Saudite. Totuși, oficialul nu a confirmat deplasarea.

De ce a spus Joe Biden că Arabia Saudită trebuie considerată stat „paria”

Înainte de a lua o decizie sigură, Joe Biden a spus că Arabia Saudită ar trebuie să fie tratată ca un stat „paria”, motivul fiind asasniarea jurnalistului Jamal Khashoggi. În momentul în care a ajuns la putere, președintele a publicat, în luna februarie a anului 2021, raportul realizat de serivciile americane de informații. În acest raport, Mohammed bin Salaman este acuzat că a „validat” crima.

La acel moment, Washingtonul a „recalibrat” relația cu acest partener din Golf cu scopul de a „întoarce pagina” marii apropieri a președinției lui Trump, fără a rupe de tot relațiile.

Apropiații lui Joe Biden spun că acesta o să discute doar cu regele Salman, nu cu prințul. De asemenea, Statele Unite și-au manifestat intenția de a poziționa, din nou, drepturile omului în discuțiile cu liderii saudiți.

Întâlnirea cu Mohammed bin Salman nu o să fie deloc pe placul celor din Congresul american, pentru că personalitatea prințului moștenitor este foarte criticată. Totuși, fiul regelui din Arabia Saudită spune că îi este indiferent modul în care personalitatea lui este percepută de Joe Biden.