Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiuni între China și SUA! Taiwanul, considerat parte din „suveranitatea națională și integritatea teritorială” a Beijingului
Lumea la zi

Tensiuni între China și SUA! Taiwanul, considerat parte din „suveranitatea națională și integritatea teritorială” a Beijingului

Biden sursa foto Reuters
Sursa foto: Reuters

Discuțiile dintre China și SUA sunt destul de cunoscute ca fiind cu o tentă de conflict. În urma declarațiilor lui Joe Biden, China i-a transmis președintelui american să nu-i subestimeze determinarea de apărare a suveranității.

Liderul de la Casa Albă a declarat în timpul vizitei sale în Japonia că Statele Unite vor oferi sprijin militar Taiwanului în cazul unui atac din partea Chinei, transmite AFP. Aceasta este una dintre cele mai puternice declarații de susținere pentru Taiwan formulată de un lider SUA din ultimele decenii.

„Acesta este angajamentul pe care ni l-am asumat”, a declarat Biden.

„Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinţei şi capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a declarat în faţa presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„Cerem imediat Statelor Unite (…) să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă din Taiwan”, a adăugat el.

Joe Biden a declarat că orice încercare a Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului ar fi „pur și simplu nepotrivită, ar disloca întreaga regiune și ar fi o acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Ministerul de Externe de la Taipei a avut un mesaj de salut și de mulțumire președintelui american și guvernului pentru reafirmarea sprijinului lor față de Taiwan. Guvernul taiwanez va continua să întărească apărarea și să aprofundeze cooperarea cu țări ca SUA și Japonia, a adăugat ministerul, potrivit agenției Reuters.

SUA va sprijini Taiwanul în caz de război

 În prima sa vizită de când este președinte, Joe Biden a venit în regiune în contextul în care îngrijorările sunt tot mai mari și afectează și lanțurile de securitatea și furnizare referitoare la asersivitatea Chinei. Președintele SUA a lăudat determinarea pentru întărirea capacității de apărare a Japoniei, conform unui comunicat emis de Casa Albă în urma întâlnirii.

Tensiunile au crescut în privința Taiwanului, insula pe care China o consideră o provincie renegată. Joe Biden a subliniat luni, la Tokyo, că responsabilitatea Washingtonului de a proteja insula este și mai puternică după invazia Rusiei în Ucraina, conform The Guardian.

„America recunoaște politica unei singure Chine, dar asta nu înseamnă că China are dreptul de a folosi forța pentru a cuceri Taiwanul”, a declarat Biden.

Joe Biden în Asia

Pe agenda președintelui mai sunt incluse și alte întâlniri cu liderii Indiei și Australiei. Principalul punct este lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate. Acesta este un plan mai larg care să asigure un pilon economic implicării SUA în ASIA, scrie Reuters, citată de Agerpres.