Infofinanciar > Lumea la zi > Trump, propunere inedită! Profesorii ar putea merge înarmați la ore
Lumea la zi

Trump, propunere inedită! Profesorii ar putea merge înarmați la ore

Donald Trump
Foto: Dreamstime.com

Donald Trump, fostul președinte al SUA, nu se dezminte și vine cu o nouă propunere inedită. În timp Joe Biden și democrații susțin limitarea accesului la arme, Trump și republicanii susțin contrariul. Dezbaterea vine în contextul tragediei care a lovit Statele Unite după un nou atac cu armă într-o școală din Texas.

Fostul președinte republican Donald Trump a îndemnat, la Convenția National Rifle Association (NRA), cel mai important lobby american al armelor de foc, în Texas, la ”înarmarea cetățenilor” pentru a lupta împotriva ”răului din societatea noatră”, aflat, în opinia sa, la originea atacului armat de marți în Școala Primară Robb din Uvalde, în același stat, soldat cu moartea a 19 elevi și a doi profesori.

”Existența răului în societatea noatră nu este un motiv de a dezarma cetățeni care respectă legea”, a declarat vineri fostul șef al statului. La finalul discursului Trump a făcut un gest care a scandalizat presa americană. El a citat numele victimelor, în sunete de clopoțel, în discursul său, la finalul căruia a dansat pe scenă. Presa americană îl atacă dur din această cauză.

Atac la adresa democraților

La rândul său, Trump i-a atacat dur pe cei din Partidul Democrat și pe Joe Biden, cel care i-a urmat la Casa Albă. Fostul președinte este de părere că democrații încearcă o exploatare politică a tragediei, profitând de ”lacrimile familiilor” îndoliate. Atacul vine după ce, în ultimele zile, democrații a anunțat că vor încerca limitarea accesului la arme de foc.

Conservatorii se opun acestor propuneri argumentând că este mai bine să fie tratate problemele de sănătate mentală din Statele Unite, un punct asupra căruia Donald Trump a insistat vineri.

Trump a oferit și o soluție practică în discursul său. Fostul magnat în domeniul imobiliar a îndemnat la o consolidare a securității în școlile americane. El a sugerat să se instaleze ”garduri robuste” și detectoare de metale în fața instituțiilor de învățământ și cadrele didactice să fie înarmate, scrie Profit.ro.

Apoape 40 de atacuri în școli numai în acest an

La rândul său, senatorul republican din Texas Ted Cruz a spus, la aceeași Convenție NRA, că o confiscare sau o interzicere a armelor de foc în Statele Unite are să conducă la o creștere a infracționaltății. ”Mult mai multe mame celibatare vor fi agresate, violate și asasinate la metrou”, a apreciat el.

Amintim faptul că 19 elevi și 2 profesori au fost împușcați mortal la o școală elementară din Uvalde, statul Texas, de un tânăr de 18 ani, identificat ca fiind Salvador Ramos, elev la un liceu din localitate.  Exceptând atacul de la școala din Uvalde, anul acesta în SUA au avut loc cel puțin 38 de atacuri vizând școli, colegii și universități, soldate cu cel puțin 10 morți și 51 de răniți. Atacul de marți este considerat cel mai grav după cel din 2012, din Connecticut, în urma căruia au murit 26 de persoane, inclusiv 20 de copii cu vârste între 6 și 7 ani.