Infofinanciar > Vocile afacerilor > Ștefan Mandachi: „Cu cât investești mai mult în educația ta, cu atât generezi mai multă prosperitate”
Vocile afacerilor

Ștefan Mandachi: „Cu cât investești mai mult în educația ta, cu atât generezi mai multă prosperitate”

stefan mandachi facebook
sursă foto: Facebook Ștefan Mandachi

Omul de afaceri român Ștefan Mandachi, cunoscut în special în mediul online pentru activitățile sale umanitare, dar și educaționale, dar și inspiraționale, privind diverse domenii, a făcut o retrospectivă a anului 2022 pe pagina sa socializare. Acesta își exprimă interesul de dezvoltare și de continuare a demersurilor sale pe ideea de business.

„În anul 2022 am interacționat cu antreprenori a căror cifre de afaceri au depășit 5 miliarde de euro. Am cunoscut și intervievat milionari, profesori universitari, psihologi, autori, traineri cu care am devenit prieteni (poate chiar un soi de <mentori reciproci>). Astăzi m-a întrebat un bun prieten <care-i DE CE-ul tău? De ce pui atâta suflet ca să creezi materiale video la o calitate atât de înaltă? Pentru ce?> Am răspuns pe loc: pentru că e cel mai inteligent mod prin care mă pot educa și, în acelai timp, să-mi mențin activat turometrul motivației. Conexiunea cu oameni valoroși (anturajul) te propulsează spre succes (libertate, cunoaștere, bani)”, scrie Ștefan Mandachi pe pagina sa socializare.

Afaceristul continuă descrierea procesului prin care și-a dezvoltat vizunea despre succes și ascensiune în domeniul business-ului: „Nivelul la care ajung eu prin educație continuă se reflectă în nivelul la care ajunge businessul meu. Este o corelație fundamentală, e o înlănțuire invizibilă, dar efectivă și reală. Cu cât investești mai mult în educația ta, cu atât generezi mai multă prosperitate, atât pentru tine, pentru business, pentru oamenii din subordine. Ca să-mi descopăr <de ce-ul> mi-am adresat o întrebare simplă: pot prin acest gen de muncă (podcasturi educaționale & inspiraționale) să întâlnesc cât mai mulți oameni de valoare, care să mă motiveze să învăț/descopăr cum să trec la nivelul următor?”, se întreabă Mandachi.

Un răspuns categoric

Mandachi se arată afirmatic în mod categoric: „Răspunsul e <da>, cu o singură condiție: să ofer eu valoare înainte de orice. Eu să îi inspir pe cei de la care <solicit> dozele de inspirație/educație. Iată paradoxul: cu cât oferi mai mult, cu atât primești mai mult. E o lege veche, care n-a dat niciodată greș. Oamenii la a căror prezență aspiri vor să te sprijine, dar fără să simtă că sunt exploatați. Timpul e o resursă finită, de aceea, trebuie să știi să oferi considerabil mai mult. Dacă vrei să găsești un mentor, înainte să-i ceri să te ajute, oferă-i de zece ori mai multe beneficii. Oferă-i timpul tău și toate resursele tale, până când ajunge să spună ca-n filmul The Godfather: oferta este de nerefuzat. Eu fix așa procedez: ofer înainte să cer. Nu neaparat bani, ci cunoștințe, experiență, muncă, valoare, conexiune, idei, expertiză”.

În textul publicat, Mandachi susține importanța accentului pus pe ideea de educație continuă, indiferent de domeniu, indiferent de persoana cu care stăm de vorbă: „Câte se pot învăța de la un om de afaceri, de la un profesor, de la un maestru, de la un om cu vastă experiență (în orice domeniu), care, implicit, îmi devine mentor (și eu lui, dacă e cazul)?”, întreabă omul de afaceri. „Enorm! O dezbatere cu un maestru face cât un an de școlarizare”, vine răspunsul lui Mandachi.

Educația, cea mai importantă investiție

În retropectiva sa, Ștefan Mandachi susține că cea mai remarcabilă investiție pe care a realizat-o pe întreg parcursul anului precedent nu a fost în mașini, în noi business-uri, în aparatură sau alte lucruri de valoare, ci în educație, în puterea informației. „Cea mai sigură investiție a mea în anul 2022 a fost în educație. Interacțiunea (filmată) cu oamenii foarte valoroși (toate filmele sunt pe canalul meu de Youtube) a fost o colosală creștere, (concretă și cuantificabilă) a dezvoltării mele personale, care a avut ecou în toate afacerile mele. Am produs și oferit peste 100 ore de materiale, cu două teme principale: spiritualitate și educație financiară. De ce? Pentru că fără echilibru și evoluție internă, degeaba faci pachete de bani. Totul am oferit gratuit, nu am perceput vreun cent pentru munca mea. Nu am scos niciun cent din canalul de Youtube, nu am ridicat niciun euro din reclame sau alte avantaje generate de canal. De ce? Pt. că nu acesta este obiectivul. Obiectivul este să-mi configurez un anturaj premium, să ofer masiv gratuit, apoi vine și răsplata (bani mulți, liniște interioară sau alte satisfacții)”, continuă textul postării.

De altfel, din toată această experiență a sa, Ștefan Mandachi declară faptul că este esențial să avem o perspectivă, să privim mult înainte și să ne calculăm toți pașii cu atenție: „Încerc să privesc toate acțiunile mele mult mai departe, nu de pe azi pe mâine. De aceea, în 2023 voi continua acest proiect, dar la un cu totul alt nivel. Obiectivul pentru 2023 este să ofer 1000 de ore de educație financiară (totul X 10). Vom tripla echipele (cred că vom fi în jur de 35-40 colegi) și vom crea o platformă online de educație personalizată. Ca orice proiect de anvergură, e nevoie de un plan minuțios. Lucrez la el de un an jumate. Probabil în iunie vom lansa acest proiect online de educație, pentru care sunt dispus sa renunț la o serie de businessuri clasice. Nu poți face performanță fără să te focusezi pe un singur lucru. Vreau să fiu lider care inspiră, de aceea va fi principalul meu proiect în anul acesta”.

Puterea informației, în corelație cu forța banilor

După cum s-a specificat mai sus, informația înseamnă putere, iar aceasta poate fi amplificată foarte ușor, dacă intervine ceea ce înseamnă inteligența în domeniul financiar. „Am citit în cartea <Esențialism> de Greg McKeown o frază antologică: poți FACE două lucruri în același timp, dar nu te poți CONCENTRA la două lucruri în același timp. Educația financiară poate începe la vârsta de 3 ani (foarte multe aspecte legate de filozofia banilor se pot inocula copiilor) și continuă până când îți bate ceasul pentru ultima dată”.

Ștefan Mandachi mai spune că educația, în orice formă a sa, nu ar trebui să se se oprească niciodată, căci doar așa se va arăta și succescul. „Procesul de auto-educație nu se oprește niciodată. Atâta vreme cât vocația copilului nu este considerată o busolă de către părinți, copilul se ratează. Și aici intervine un alt DE CE: m-am săturat să văd sute de posibili campioni, oameni extrem de talentați, care se ratează pentru că n-au un minim de claritate și nu au suport educaționat individualizat. Am o motivație personală să schimb (cât de puțin) perspectiva de evolua, de aceea, voi construi aplicații online relevante în care procesul de educație (financiară & spirituală). Pentru că aici este cheia: tuturor li se predă același lucru, dar nu toți înțeleg același lucru, sau nu toți vor să învețe același lucru”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.