Opinii

Educație financiară marca BNR. Bun, n-aveți soluții, dar măcar nu ne mai luați la mișto

BNR
Foto: inoveo.ro

De la o vreme, mai cu seamă după ce inflația a început să ne roadă din portofele, reprezentanții BNR dau niște sfaturi care sunt foarte greu de catalogat: haz de necaz, sau bătaie de joc.

Așa după cum știți, de curând, chiar Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ne rocmanada cu căldură, în vremuri tulburi care ne zguduie financiar, să mai bem și câte un ceai de tei. Care, este arhicunoscut, este un ceai calmant. Slabă soluție, și-au zis atunci, în barbă, majoritatea românilor.

Soluții zero

Astăzi, însă, vine una și mai tare. Un consilier al guvernatorului BNR, Cristian Păunescu, a făcut un live pe Youtube în care a trecut în revistă cam toate acțiunile pe care un om le-ar putea adopta ca să își salveze economiile de inflație. Partea mai proastă, și cu un iz de bătaie de joc, este că, tot el, a și demonstrat inutilitatea acestor demersuri. Concluzia? Orice am încerca, n-avem ce face, inflația o să ne toace banii.

Oare asta așteptăm noi de la un specialist BNR? Resemnare? Fatalitate? Chiar toate drumurile ne sunt închise? Atunci, la ce bun atâția experți pe metru pătrat?

Spre exemplu, consilierul BNR zice așa:  „În clipe de inflație, cum este acum, ce face un cetățean avizat? Caută să-și protejeze economiile. Cum? La o inflație de 14%, la bancă îți dă 3%, deci 10% pierzi”. Deci, tot pierzi….

Variante cu minus

Mai departe, Păunescu reamintește că Ministerul Finanțelor, acum câteva zile, a lansat emisiunea de titluri de Fidelis: „Pentru un an îți dă 7,2%. Inflația e 14%. La 3 ani îți dă 7,8%. Nu știi care va fi inflația. Ai avantajul că e total garantată de stat această emisiune și nici nu plătești impozit pe profitul pe care-l încasezi”. Dar, ce se vezi, tot pierzi!

“Ce poți să mai faci?”, se întreabă el. „Să joci la Bursa de Valori cu riscurile aferente jocului de bursă”. Înțelegem că nu o recomandă, vom pierde mai mult riscând.

Aur și artă

„Să cumperi aur. Aur pe care băncile comerciale îl cumpără și ele din Elveția și îți vând lingouri de 100 de grame. Ce faci cu ele? Le ții în speranța că se va liniști viața, aurul va avea alt preț. Toți în momentele astea ați văzut că prețul aurului crește, însă unde ții longourile de aur? Acasă e puțin probabil. Intră atâția sosiți din penitenciare care fac controale. Unde să-l duci? Să-l ascunzi în pământ să te vadă vecinii? Atunci banca îți propune: Ai cumpărat lingourile, le ții tot la mine. Îți fac casetă de valori. Când de uiți la prețul lunar, vezi că aproape ți se termină câștigul pe care-l estimai”. Deci, nici cu aurul nu te pui la adăpost. Atunci, ce mai rămâne?

“Unii cu pregătire artistică superioară fac investiții în bunuri de artă. Văd care e cotația artiștilor. De exemplu, dacă-l cumpărai pe Ghenea (consilierul a vrut să spună Adrian Ghenie, dar gândul îi zburase la Mădălina Ghenea, o piesă de piesă) la început, dădeai lovitura. Acum vinde cu 50 de milioane o piesă”. Ar mai fi variante de a cumpăra terenuri sau case, dar soluțiile astea sunt pentru românii bogați, cu posibiliăți finaniciare mari.

Mai bine, fă-ți viața!

“Cea mai bună e să o dai în consum. 80% bei, mănânci și ce-o fi, o fi, vom vedea, dar ai măcar speranțe”, a mai spus consilierul într-o formă ce părea o glumă. Cam nesărată, căci exact așa procedează 90 la sută dintre români, pentrru că de economii tot nu pot vorbi la salariile de azi (desigur, dacă nu ești bugetar). Mai rămânea să ne reecomande să dăm meditații, că, uite, președintele, a strâns șase case…

“Cumperi valută, dar ați văzut că le-a dat BNR o lovitură. Toți se bucurau că vor sări dolarul și euro la peste 5 – 5,5. Când colo, Banca a coborâ,t și a reușit. Vă dați seama ce înseamnă prăbușirea cursului de schimb în condițiile măririi exagerate a prețului la electricitate, a combustibililor? Dacă și cursul se duce, atunci țăranii în piață ați văzut ce spun: „Domnule, a crescut euro”. Nu are o legătură directă, dar au deja explicații”, a mai opinat consilierul Păunescu.

Mulțumim pentru nimic, BNR!