Info

În ce condiții începe luni școala? Anunțul Ministerului Educației care îi vizează pe părinți și elevi

economica.net
FOTO:economica.net

Școlile vor fi deschise în condiții normale începând de luni, dar vor exista o serie de proceduri pentru a se evita răspândirea gripei în unitățile de învățământ. Se recomandă totuși, folosirea măștilor de protecție sanitară atât pentru elevi cât și pentru dascăli.

Ministerul Educației și inspectoratele școlare s-au reunit într-o ședință pentru a stabili modul în care se vor relua cursurile de luni. În cadrul ședinței au fost decise principalele măsuri care vor fi implementate începând de luni. Prin urmare, înaintea începerii programului de cursuri se va realiza triajul zilnic în colectivitățile școlare. Personalul didactic și elevii vor purta opțional măști de protecție sanitară.

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis că inspectoratele școlare vor avea misiunea de a colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea îmbunătățirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile școlare.

Școala începe de luni

„S-a încheiat videoconferința cu inspectorii școlari generali, organizată de Ministerul Educaţiei, în contextul reluării cursurilor începând cu data de 9 ianuarie 2023.  În cadrul întâlnirii, doamna ministru Ligia Deca le-a comunicat participanților concluziile discuțiilor desfășurate ieri, 5 ianuarie, la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară”, se menționează în comunicatul emis de Ministerul Educației.

Cât despre noile atribuții care revin inspectoratelor școlare, acestea trebuie să aibă în vedere următoarele „ desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;

comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;

informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ”, se mai arată în ordinul semnat de Ligia Deca, ministrul Educației.

Obligațiile unităților școlare și a părinților

Unitățile de învățământ au la rândul lor următoarele obligații de îndeplinit „ diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ ante-preșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

aerisirea periodică a încăperilor;

instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare”, potrivit ordinului emis de Ministerul Educației, redat de romaniatv.net.

În cadrul unei conferințe de presă Ligia Deca a susținut că unitățile de învățământ se vor deschide în condiții normale și că în momentul de față nu se impune suspendarea cursurilor „În acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile, așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii.”

Însă, Deca a subliniat faptul că înainte de a-i trimite pe copii la școală părinții trebuie să facă un triaj acasă „ Al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii care mai departe procedează (…) recomandarea aceasta este informarea medicului de familie și urmarea indicațiilor terapeutice care vor rezulta ulterior”.