Infofinanciar > Info > Moș Crăciun, simbol al economiei globale. Cum își face afacerile să se deruleze anual fără probleme
Info

Moș Crăciun, simbol al economiei globale. Cum își face afacerile să se deruleze anual fără probleme

sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Părintele Crăciun, Sfântul Nicolae sau – cum este mai bine cunoscut – Moș Crăciun, este un simbol al economiei globale. La urma urmei, el este un exportator – livrează bunuri (jucării) consumatorilor (copii cuminți) din întreaga lume.

Pentru cei care nu cred acest lucru, priviți mai atent activitatea lui Moș Crăciun. Veți constata că funcționarea, structura și sistemul de livrare respectă cele mai bune practici ale afacerilor de export înfloritoare.

În primul rând, Moș Crăciun este un globalist înnăscut. El și-a dat seama cu mult timp în urmă că Polul Nord are o piață internă limitată pentru jucării. Prin urmare, a decis să își desfășoare afacerea la nivel internațional. Aceasta este o lecție importantă pentru multe companii din țările mici. Dacă aveți o piață internă limitată, ar trebui să vă gândiți la export.

În al doilea rând, la fel ca majoritatea afacerilor globale de succes, Moș Crăciun este un brand bine cunoscut și a construit o afacere de export sustenabilă în jurul lui, păstrându-și în același timp sediul central la Polul Nord. În acest fel, el menține un brand mondial, păstrând în același timp rădăcinile companiei și identitatea locală puternică (care face parte din puterea și reputația brandului său). Aceasta este o lecție bună pentru potențialii exportatori.

Moș Crăciun, expert în resursa umană

În al treilea rând, Moș Crăciun a menținut un standard ridicat de gestionare a resurselor umane. El are o forță de muncă stabilă și loială și relații industriale bune. De fapt, nu a existat niciodată o grevă la Polul Nord. Ajutoarele lui Moș Crăciun au lucrat în cadrul companiei pe tot parcursul carierei lor și, prin urmare, și-au construit rețele puternice și cunoștințe operațiunile acesteia.

Cercetările arată că angajații cu vechime în muncă sunt cei mai buni lucrători în domeniul cunoașterii, deoarece experiența și rețelele lor sociale îi fac mult mai eficienți pentru companie decât lucrătorii mai tineri. În plus, și salariile, alături de condiții mai bune de muncă sunt factori importanți. Cercetările demonstrează, de asemenea, că societățile exportatoare plătesc, în medie, salarii mai mari și oferă condiții mai bune și siguranța locului de muncă decât cele care nu sunt exportatoare. Acest lucru ajută și compania în ceea ce privește dezvoltarea competențelor și productivitatea.

În al patrulea rând, Moș Crăciun depășește problemele logistice prin utilizarea intermediarilor. El nu poate obține toate cunoștințele de piață de care are nevoie, așa că folosește intermediari (cum ar fi părinții, bunicii, mătușile și unchii) pentru a stabili nevoile finale ale consumatorilor. Apoi, el acordă francize unor părți locale de încredere pentru a se asigura că operațiunile merg până la „ultimul sfert de milă” în satisfacerea clientului (și, prin urmare, evită capcanele care au afectat multe companii e-commerce).

Un bun urmăritor al trendurilor din piață

În al cincilea rând, Moș Crăciun, la fel ca toți exportatorii de succes, urmărește piața în mod regulat și realizează studii înainte de Crăciun. El caută sfaturi despre piață (acolo unde este necesar) prin poziționarea strategică în centrele comerciale și prin apariții selective la petrecerile de Crăciun.

Acest lucru i-a permis să își adapteze produsul la diferite culturi din țări din întreaga lume. În noaptea cea mare, el folosește strategii simple de intrare pe piață – prin intermediul coșului de fum – și răspunde bine la semnalele clare ale pieței (cum ar fi ciorapii de Crăciun agățați deasupra șemineelor).

În cele din urmă, ca toți exportatorii de succes, Moș Crăciun este flexibil și inovator. La fel ca toți exportatorii buni, el conduce piața în ceea ce privește gusturile și tendințele consumatorilor. De exemplu, Moș Crăciun a știut când jucăriile din lemn făceau loc materialelor plastice și produselor electrice. El este mereu la curent cu cele mai noi tehnologii.

În plus, cercetările arată că exportatorii sunt foarte inovatori în ceea ce privește metodele de producție și practicile de afaceri. Moș Crăciun nu face excepție. Atunci când s-a confruntat cu o resursă naturală neobișnuită (cum ar fi un ren cu nasul roșu pe nume Rudolph), Moș Crăciun și-a demonstrat abilitatea de a gândi în afara cutiei și l-a pus pe Rudolph să îi conducă pe ceilalți reni pentru a trage sania pe vreme rea.

Așa că, iată cum stă treaba: Moș Crăciun este un exportator sustenabil pe termen lung, care operează o afacere globală pe mai multe piețe diferite. El își cunoaște clientul (prin mecanisme directe și indirecte), cunoaște importanța mărcii sale și își tratează bine lucrătorii și renii.

Așadar, Crăciun Fericit și să sperăm că Moș Crăciun va livra și pentru dumneavoastră.

Credit: Tim Harcourt, profesor de economie la Australian School of Business, University of New South Wales, în The Globalist