Infofinanciar > Info > Statul a avut împrumuturi de peste 100 de miliarde de lei în acest an! La ce sume au ajuns datoriile guvernamentale
Info

Statul a avut împrumuturi de peste 100 de miliarde de lei în acest an! La ce sume au ajuns datoriile guvernamentale

Bani, Sursă foto: Agro-business
Sursă foto: Agro-business

Anul acesta, împrumuturile cumulate ale Guvernului din vânzarea de titluri de stat, alături de împrumuturile din cadrul PNRR au ajuns la suma de 148,6 miliarde lei, pentru a acoperi deficitul din bugetul de stat.

Suma necesarului de împrumut provine atât din împrumuturile cumulate în acest an, anume în jur de 125 de miliarde de lei sub formă de împrumuturi din vânzarea titlurilor de stat, cât și refinanțarea pentru anul în curs, în valoare de aproximativ 68,5 miliarde lei. La această sumă se adaugă și împrumuturile din cadrul PNRR, în valoare de 13,46 miliarde de lei.

Totalul împrumuturilor din acest an

Totalul împrumuturilor din vânzarea de titluri de stat către investitori ajunge la 125 miliarde de lei pentru întreg anul, la care se adaugă 3 miliarde de lei din împrumuturi prin plasamente private pe piețele externe, în euro și dolari în lunile august și noiembrie, neanunțate de autorități, precum și încă 5 miliarde lei (date de la final de octombrie) de la instituții financiare internaționale, potrivit calculelor Profit.ro.

Dacă la suma de 133 miliarde lei se adaugă și cele 2,74 miliarde de euro (13,46 miliarde lei) intrate din componenta de împrumut a PNRR, totalul sumelor contractate de către Guvern ajunge la 146,5 miliarde de lei.

Doar în luna decembrie, Guvernul a acumulat împrumuturi de 9,3 miliarde de lei de la investitori și populație, în contextul în care dobânzile au continuat scăderea ușoară din noiembrie și au coborât sub 8%. În octombrie, dobânzile titlurilor de stat au ajuns până la 9,68%, cel mai ridicat nivel de după decembrie 2009, potrivit Profit.ro.

Pentru a acoperi deficitul bugetar, preconizat la puțin peste 80 de miliarde de lei, Guvernul este nevoit să facă împrumuturi atât pe piața internă, cât și externă, printr-o serie de obligațiuni emise de Trezoreria Ministerului Finanțelor. Deficitul bugetar este reprezentat de diferența dintre cheltuielile și veniturile statului, astfel că necesarul brut  de finanțare la nivel guvernamental pentru anul 2022 este de 148,6 miliarde lei.

Trebuie avut în vedere că Ministerul Finanțelor va fi nevoit să facă împrumuturi într-o piață volatilă, atât cea internă cât și cea externă, afectată de creșterea dobânzilor, mai ales în cazul României, deoarece investitorii se tem de posibilele consecințe ale războiului din Ucraina.

 Situația împrumuturilor din acest an

– în ianuarie, Guvernul a împrumutat la final de lună 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani

– în septembrie, Guvernul a făcut un împrumut extern de 1,35 miliarde de euro, dintre care 600 de milioane de euro pe durată de 4 ai și încă 750 de milioane pe durată de 7 ani

– în luna mai, Guvernul a mai făcut un împrumut extern de 1,75 miliarde de dolari, din care 1 miliard pe 5 ani jumătate și 75 de milioane pe durată de 12 ani

Pentru anul 2022, statul are un necesar brut de finanțare de 148,55 miliarde de lei, 80,15 miliarde lei pentru finanțarea deficitului și alte 68,4 miliarde lei pentru rostogolirea datoriei vechi care ajunge la plată în acest an.

Necesarul de finanțare a fost majorat ușor la recenta rectificare bugetară, în raport cu necesarul anunțat la început de an, după ce deficitul a crescut de la 77 miliarde lei la 80,15 miliarde lei. Acesta va depinde în final și de gradul de realizare a deficitului bugetar conform țintei, ceea ce înseamnă că, dacă deficitul este mai redus, necesarul de finanțare ar trebui să fie, de asemenea, mai redus.