Infofinanciar > Lumea la zi > Un Guvern grijuliu! Oficialii Turciei vor să construiască case pentru oamenii cu venituri medii
Lumea la zi

Un Guvern grijuliu! Oficialii Turciei vor să construiască case pentru oamenii cu venituri medii

Murat Kurum, Sursă foto: Ensonhaber
Sursă foto: Ensonhaber

Oficialii din guvernul Turciei de la Ankara au anunțat că au de gând să contruiască mai multe locuințe pentru persoanele cu venituri medii. Această măsură vine după ce Executivul a decis să lanseze un program rezidenţial pentru cetăţenii cu venituri mici.

Ministrul Mediului, Planificării Urbane și Schimbărilor Climatice, Murat Kurum a susținut că această campanie, care ar urma să aplice rate diferite ale dobânzii în funcție de venit, a ajuns în faza finală. Oficialul a mai precizat că a fost pregătit un model de proiect care va fi în beneficiul celor care sunt în nevoie, nu al investitorilor.

„În timp ce am demarat o acțiune pentru cetățenii noștri cu venituri mici, am vrut să facem un nou studiu pentru persoanele cu venituri medii care nu au putut îndeplini condițiile”, a spus ministrul turc.

„Desfășurăm această campanie împreună cu Ministerul de Finanțe și cu Trezoreria. Prin această campanie, se vor îmbunătăți atât condițiile de cumpărare ale cetățenilor, cât și sprijinul financiar acordat dezvoltatorilor pentru a crește producția. Obiectivul nostru principal va fi acela de a oferi un avantaj cetățenilor care își vor cumpăra prima casă. Campania nu va fi un instrument comercial, ci va oferi o soluție la nevoia de locuințe.”, a adăugat Kurum într-un interviu acordat cotidianului Hürriyet.

Ce prevede proiectul destinat celor cu venituri mici

Proiectul guvernamental de locuințe sociale, care este în curs de desfășurare, își propune să creeze 250.000 de case, 1 milion de terenuri și 10.000 de locuri de muncă în Turcia pentru cetățenii cu venituri mici în prima etapă.

Kurum a declarat că proiectul a stârnit un interes uriaș, menționând că au fost primite peste 5 milioane de cereri pentru cele 250.000 de case și că noii proprietari sunt stabiliți prin tragere la sorți.

„Am început să identificăm titularii de drepturi, tragem la sorți în fiecare zi”, a spus el.

„Facem acest lucru în prezența unui notar public și într-un mod transparent. Au fost stabiliți beneficiarii a aproape 100.000 de locuințe și au avut loc licitațiile pentru construirea a 25.000 de case. Terenurile și locurile de muncă vor fi amenajate foarte curând, iar toate extragerile vor fi finalizate până în luna martie.”

Ce prevede proiectul destinat persoanelor cu venituri medii

Ministrul Mediului, Planificării Urbane și Schimbărilor Climatice, Murat Kurum, a adăugat că și proiectul destinat persoanelor cu venituri medii va avea condiții favorabile.

„Vom oferi cele mai bune condiții atât prin intermediul contractorilor noștri, cât și al băncilor”; „În punctul în care am ajuns astăzi, am reușit să oprim creșterea prețurilor cu locuințele sociale. Acum ne propunem să protejăm această situație cu noua campanie.”, a spus oficialul.

„Transformare” la nivel național

Kurum a mai spus că proiectele de transformare urbană continuă în toată țara pentru a transforma clădirile amenințate de cutremure.

„De exemplu, în Istanbul există 1,2 milioane de clădiri și 5,9 milioane de locuințe”; „Aproximativ 1,5 milioane dintre aceste reședințe sunt în pericol, dintre care 250.000 trebuie transformate de urgență. Vreau să fac apel la cetățenii noștri. Nu este destinul vostru să duceți o viață riscantă, o viață de anxietate. Haideți să vă facem locuințele sănătoase împreună. Suntem pregătiți să vă fim alături cu ajutoare de relocare, chirii și termene de plată avantajoase.”, a mai spus ministrul.