Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză BBC despre războiul din Ucraina: Cinci moduri în care ar putea decurge conflictul în 2023
Lumea la zi

Analiză BBC despre războiul din Ucraina: Cinci moduri în care ar putea decurge conflictul în 2023

razboi ucraina economist.com
sursă foto: economist.com

Conflictul din Ucraina este pe cale să intre în al doilea an calendaristic. Jurnaliștii de la BBC au întrebat mai mulți analiști militari cum cred ei că se vor desfășura evenimentele pe teren în 2023.

Printre aceștia se numără Michael Clarke, director asociat al Institutului de Studii Strategice „Exeter” din Marea Britanie, Andrei Piontkovsky, om de știință și analist stabilit în Washington DC, Barbara Zanchetta, membră a Departamentului de studii de război din cadrul King’s College London și alții care au răspuns pentru BBC. Părerile lor sunt împărțite și diverse, ceea ce poate da impresia că nimic nu este ceea ce pare și că viitorul este imprevizibil.

„Ofensiva de primăvară a Rusiei va fi esențială” – Michael Clarke

Cei care încearcă să invadeze o altă țară oriunde în marea stepă eurasiatică sunt condamnați în cele din urmă să „ierneze” în ea. Napoleon, Hitler și Stalin au fost nevoiți cu toții, dar separat, să își mențină armatele în mișcare în fața unei ierni în stepe, iar acum, mergând înapoi pe terenul din prezent, Vladimir Putin și-a învățat lecțiile și își va menține forțele puțin la fereală în această iarnă în așteptarea unei noi ofensive rusești în primăvară.

Ambele părți au nevoie de o pauză, dar ucrainenii sunt mai bine echipați și mai motivați să continue și ne putem aștepta ca ei să mențină presiunea, cel puțin în Donbas. În jurul localităților Kreminna și Svatove, ei sunt foarte aproape de o mare descoperire care ar arunca forțele rusești la 40 de mile înapoi, până la următoarea linie defensivă naturală, aproape de locul unde a început efectiv invazia lor în februarie.

Cu toate acestea, ofensivele ucrainene ar putea, totuși, să facă o pauză în sud-vest, în urma recuperării Khersonului. Trecerea pe partea de est a râului Dnipro pentru a exercita presiuni asupra legăturilor rutiere și feroviare vulnerabile ale Rusiei în Crimeea ar putea fi prea solicitantă. Dar posibilitatea ca Kievul să lanseze o nouă ofensivă surpriză nu poate fi niciodată exclusă.

Pentru 2023, factorul determinant va fi soarta ofensivei din primăvară a Rusiei. Putin recunoscuse că aproximativ 50.000 dintre trupele nou mobilizate sunt deja pe front; celelalte 250.000 dintre cele care tocmai au fost mobilizate se antrenează pentru anul viitor. Nu există altă posibilitate decât mai mult război și haos, asta până când soarta acestor noi forțe rusești nu va fi stabilită pe câmpul de luptă.

„Ucraina își va recâștiga teritoriul” – Andrei Piontkovsky

Ucraina va câștiga prin restabilirea completă a integrității sale teritoriale până cel târziu în primăvara anului 2023. Există doi factori care conturează această concluzie. Unul este motivația, determinarea și curajul militarilor ucraineni și al națiunii ucrainene în ansamblul ei, care nu au precedent în istoria modernă a războiului. Celălalt este faptul că, după ani de împăcare cu un dictator rus, Occidentul s-a maturizat în sfârșit și a realizat amploarea provocării istorice cu care se confruntă. Acest lucru este cel mai bine ilustrat de o declarație recentă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Prețul pe care îl plătim este în bani. În timp ce prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Dacă regimurile autoritare văd că forța este recompensată, vom plăti cu toții un preț mult mai mare. Iar lumea va deveni o lume mai periculoasă pentru noi toți”.

Momentul exact al inevitabilei victorii ucrainene va fi determinat de viteza cu care NATO poate livra un nou pachet de arme militare de asalt (tancuri, avioane, rachete cu rază lungă de acțiune) care va schimba jocul. Mă aștept ca Melitopolul să devină punctul cheie al bătăliei în următoarele luni (poate săptămâni). După ce vor prelua Melitopolul, ucrainenii se vor deplasa cu ușurință spre Marea Azov, tăind efectiv liniile de aprovizionare și de comunicații către Crimeea.

Capitulația rusă va fi convenită oficial în cadrul unor discuții tehnice, după avansări ucrainene devastatoare pe câmpul de luptă. Puterile victorioase – Ucraina, Marea Britanie, SUA – vor contura o nouă arhitectură de securitate internațională.

„Nu se întrevede niciun sfârșit” – Barbara Zanchetta

Vladimir Putin se aștepta la o acceptare pasivă din partea Ucrainei a acțiunilor vecinului său mai puternic, fără o implicare semnificativă a altor țări. Această eroare gravă de calcul a dus la un conflict prelungit, fără a se întrevedea aparent niciun sfârșit. Iarna va fi dificilă, deoarece atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene vor încerca să rupă moralul și rezistența unei populații deja zdruncinate. Dar rezistența ucraineană s-a dovedit a fi remarcabilă. Ei vor rămâne fermi. Războiul se va prelungi. Și va continua.

Perspectivele de negociere sunt sumbre. Pentru un potențial acord de pace, cerințele de bază ale cel puțin unei părți trebuie să se schimbe. Nu există nicio dovadă că acest lucru s-a întâmplat sau că se va întâmpla în curând.

Cum va veni sfârșitul, atunci?

Costurile războiului, atât materiale, cât și umane, ar putea rupe nivelul de angajament al elitei politice ruse. Cheia va fi în interiorul Rusiei. Războaiele din trecut, în care calculul greșit a fost un element crucial, cum ar fi Vietnamul pentru Statele Unite sau Afganistanul pentru Uniunea Sovietică, s-au încheiat doar în acest fel. Condițiile politice interne s-au schimbat în țara care a făcut calculele greșit, făcând ca ieșirea, fie ea „onorabilă” sau nu, să fie singura opțiune viabilă.

Acest lucru se poate întâmpla, însă, doar dacă Occidentul rămâne ferm în sprijinul său pentru Ucraina, în fața presiunilor interne sporite legate de costurile războiului. Din păcate, aceasta va continua să fie o bătălie politică, economică și militară de lungă durată și de determinare. Iar la sfârșitul anului 2023 va fi, cel mai probabil, încă în desfășurare.

„Nu există alt rezultat decât înfrângerea Rusiei” – Ben Hodges

Ben Hodges, fost general comandant al Armatei Statelor Unite din Europa

Este prea devreme pentru a planifica o paradă a victoriei la Kiev, dar tot elanul este acum de partea Ucrainei și nu am nicio îndoială că vor câștiga acest război, probabil în 2023. Lucrurile se vor mișca mai încet pe timpul iernii, dar nu există nicio îndoială că forțele ucrainene vor putea face față mai bine decât cele rusești datorită tuturor echipamentelor de iarnă care vin din Marea Britanie, Canada și Germania.

Până în ianuarie, Ucraina ar putea fi în măsură să înceapă faza finală a campaniei, care este eliberarea Crimeei. Știm din istorie că războiul este un test de voință și un test de logistică. Când văd determinarea poporului, dar și a soldaților ucraineni, și situația logistică a Ucrainei care se îmbunătățește rapid, nu văd alt rezultat decât o înfrângere a Rusiei. Retragerea rușilor din Kherson m-a condus parțial la această concluzie. În primul rând, ca un impuls psihologic pentru poporul ucrainean, în al doilea rând ca o jenă profundă pentru Kremlin și, în al treilea rând, prin faptul că a oferit forțelor ucrainene un avantaj operațional cheie, toate abordările în Crimeea se află acum în raza de acțiune a sistemelor de armament ucrainene.

Cred că la sfârșitul anului 2023, Crimeea va fi restaurată în totalitate sub controlul și suveranitatea Ucrainei, deși ar putea exista un fel de acord care să permită Rusiei să elimine treptat o parte din prezența sa navală în Sevastopol… poate chiar până la sfârșitul tratatului (aproximativ 2025) care a existat înainte de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Eforturile de reconstrucție vor fi în curs de desfășurare în ceea ce privește infrastructura ucraineană de-a lungul coastei Mării Azov, inclusiv porturile importante Mariupol și Berdyansk, iar redeschiderea canalului Crimeii de Nord, care deviază apa din Nipru către Crimeea, va fi un alt proiect important care va primi atenție.

„Așteptați-vă la mai mult” – David Gendelman

David Gendelman, expert militar stabilit în Israel

În loc de „cum se va sfârși”, iată ce ar dori să obțină fiecare parte în următoarea fază.

Doar aproximativ jumătate din cei 300.000 de soldați mobilizați ai Rusiei se află deja în zona de luptă. Restul, împreună cu forțele eliberate pentru acțiune după retragerea de la Kherson, le oferă rușilor posibilitatea de a lansa o ofensivă. Ocuparea regiunilor Luhansk și Donețk va continua, dar o avansare majoră a Rusiei, cum ar fi o deplasare dinspre sud spre Pavlograd pentru a încercui forțele ucrainene din Donbas, este mai puțin probabilă.

Mai probabilă este o continuare a tacticilor actuale, o măcinare lentă a forțelor ucrainene pe direcții înguste și o avansare lentă, ca în zonele Bakhmut și Avdiivka, cu posibile aceleași tactici în zona Svatove-Kreminna. Continuarea atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene și a altor atacuri asupra părții din sud a Ucrainei vor completa această strategie de război de uzură. Forțe ucrainene semnificative au fost, de asemenea, eliberate după o retragere rusă din Kherson. Pentru acestea, direcția cea mai valoroasă din punct de vedere strategic este sudul, spre Melitopol sau Berdyansk, cu scopul de a tăia coridorul rusesc continental spre Crimeea. Aceasta ar fi o victorie ucraineană majoră, și tocmai de aceea rușii fortifică Melitopolul.

O altă opțiune pentru Ucraina este Svatove, succesul de acolo ar pune în pericol întregul flanc nordic al întregii linii de front rusești. Marea întrebare este cât de multe forțe ucrainene sunt libere și disponibile pentru ofensivă în acest moment și ce calendar are pe birou generalul Zaluzhnyi, care să precizeze câte brigăzi și corpuri de armată noi de rezervă care se construiesc vor fi gata peste una, două sau trei luni, inclusiv efective, vehicule blindate și arme grele.

După ce va îngheța noroiul, vom primi răspunsul la această întrebare. Iar acest răspuns ne va aduce puțin mai aproape de „cum se va termina” acest război.