Infofinanciar > Lumea la zi > Sprijin categoric pentru integrarea în UE a Ucrainei. Duda: ”Doar Kievul are dreptul să decidă asupra viitorului său”
Lumea la zi

Sprijin categoric pentru integrarea în UE a Ucrainei. Duda: ”Doar Kievul are dreptul să decidă asupra viitorului său”

sursa-europarl.europa.eu
Sursă foto: europarl.europa.eu

Andrzej Duda, Președintele Poloniei, a devenit primul lider străin care susține un discurs în persoană în parlamentul de la Kiev, de la invazia rusă. El a susținut dreptul autodeterminării Ucrainei și a reiterat sprijinul țării sale pentru integrarea europeană a vecinilor săi.

„Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său… nimic despre voi sau fără voi”, a spus Andrzej Duda într-un discurs la finalul căruia a fost ovaţionat în picioare, scrie Reuters, citată de Agerpres.

„Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene” a mai spus acesta în timp ce a pledat din nou categoric pentru sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. El a făcut referire și la așa numitele presiuni pe care comunitatea europeană le-ar face Ucrainei pentru a ajunge la un consens de pace cu Rusia spunând că toată comunitatea internațională trebuie să-i ceară lui Vladimir Putin să se retragă complet din Ucraina.

Fără compromisuri în ceea ce privește integritatea teritorială

„Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice – fie şi un singur centimetru din teritoriul său – va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală.” a mai spus Duda.

Până în acest moment oficialii ucraineni au exclus categoric orice acord de pace care ar implica cedarea de teritorii. De asemenea, Kievul a respins orice armistițiu în care armata rusă ar rămâne pe teritoriile ocupate ale vecinilor de la Nord.

Polonia este unul dintre cei mai loiali și vocali aliați ai Kievului odată cu declanșarea invaziei statului vecin de către Vladimir Putin. În statul condus de Andrejz Duda a avut loc nașterea sindicatului Solidaritatea, care a avut un rol important în căderea comunismului în Europa de Est. De altfel, Polonia, tradițional are relații tensionate cu Rusia.