Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria intră în Stare de Urgență! Care este motivul convocat de Viktor Orban
Lumea la zi

Ungaria intră în Stare de Urgență! Care este motivul convocat de Viktor Orban

Viktor orban stare de urgenta
Credit imagine: playtech.ro

Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite MTI.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru ‘Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei’.

‘Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată’, a spus Orban.

‘Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor’, a continuat el.

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească ‘toate metodele la dispoziţia sa’ pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a explicat Viktor Orban.

‘Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine’, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta.

Budapesta nu acceptă sancțiunile UE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că Budapesta nu este în măsură să accepte noile sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, relatează The Guardian.

„Având în vedere gravitatea problemelor încă deschise, este foarte puțin probabil să se găsească o soluție cuprinzătoare înainte de reuniunea specială a Consiliului European din 30-31 mai, a scris Orban.

El s-a declarat „convins” că discutarea pachetului de sancțiuni „în absența unui consens ar fi contraproductivă”, adăugând că nu ar face decât să scoată în evidență diviziunile interne, fără a oferi o șansă realistă de a le rezolva.

Ungaria se bazează pe petrolul rusesc, iar Orban susține că un embargo ar devasta economia țării. UE a oferit Budapestei, precum și Slovaciei și Cehiei, un o lungă perioadă de grație pentru aplicarea sancțiunilor, tocmai din cauza acestei dependențe.