Infofinanciar > Info > Speranța moare ultima! Prețul alimentelor a început să scadă
Info

Speranța moare ultima! Prețul alimentelor a început să scadă

alimente. sursa sfatul parintilor.ro
sursa sfatulparintilor.ro

Luna martie a venit cu un record de creștere în ultimii ani, așadar, o mică speranță la îmbunătățire ne aduce venirea lunii aprilie, însă cu toate acestea avem motive de îngrijorare din cauza condițiilor dificile de pe piață, anunță Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, potrivit AFP.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură măsoară lunar modificarea listei de prețuri înregistrate în magazine la cereale, uleiuri vegetale, lactate, zaharuri și carne

Prețurile la grâu au fost afectate de blocarea porturilor ucrainene 

În aprilie 2022, indicele a scăzut cu 0,8% față de luna martie, până la 158,5 puncte, faţă de maximul  de 159,7 puncte atinse în luna martie. Indicele global al prețurilor produselor alimentare este cu 29,8% mai mare decât în luna aprilie a anului trecut, creșterea care se datorează în mare parte invaziei rusești în Ucraina. Mișcarea în sens contrar al indicelui Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în luna aprilie comparativ cu luna martie se datorează în primul rând unui declin de 5,7% înregistrat la preţul uleiurilor vegetale, pe măsură ce solicitările pentru raţionalizare au dus la scăderea preţurilor la uleiurilor de palmier, floarea soarelui şi soia.

 Preţul cerealelor calculat de FAO a scăzut cu 0,7% în luna aprilie, după un salt de 17% în luna martie. În interiorul acestei categorii, preţurile internaţionale la grâu au crescut cu 0,2%, dar această creştere a fost contracarată de o scădere de 3% a preţurilor la porumb. FAO subliniază că preţurile la grâu au fost afectate puternic de continuarea blocării porturilor ucrainene şi de îngrijorările cu privire la starea culturilor din SUA, dar au fost temperate de majorarea livrărilor din India şi de estimările referitoare la exporturi peste aşteptări din Rusia, conform Agerpres.

Economistul șef de la FAO a făcut o declrație publică: „Această mică scădere este o veste binevenită, în special pentru ţările cu venituri mici, dar cu toate acestea preţurile la alimente rămân apropiate de maximele atinse recent, ceea ce reflectă tensiunile persistente pe piaţă şi reprezintă o provocare la adresa securităţii alimentare mondiale