Infofinanciar > Info > Fondurile Europene din ciclul 2021-2027 prioritatea noului ministru. Când primim banii?
Info

Fondurile Europene din ciclul 2021-2027 prioritatea noului ministru. Când primim banii?

UE-sursa-foto-unsplash.com
UE-sursa-foto: unsplash.com

România are de absorbit fonduri europene de aproape 90 de miliarde de euro. Aproximativ 10 miliarde de euro sunt încă  din perioada de programare 2014-2020, care se termină la finalul anului 2023, iar restul, aproape 80 de miliarde de euro din perioada de programare 2021-2027 și din Planul Național de Redresare și Reziliență (până în 2026).

Banii aferenți perioadei 2021-2027 încă nu au început să fie atrași deoarece acordul de parteneriat a fost trimis către Comisia Europeană abia în aprilie anul curent. După aprobarea acestuia, România mai are de îndeplinit 2 pași: aprobarea programelor operaționale și acreditarea autorităților de management noi. 31, 3 miliarde de euro sunt prevăzuți pentru perioada 2021-2027.

„Pentru că fereastra de oportunitate este atât de scurtă și pentru că avem de recuperat decalajele acumulate, prioritățile imediate ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se concentrează acum pe semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027 – trimis oficial Comisiei în data de 14 aprilie 2022, la o săptămână de la preluarea mandatului interimar, transmiterea primei cereri de plată aferentă Planului National de Redresare și Reziliență, precum și asupra simplificării prin debirocratizare a accesului și utilizării fondurilor europene, în timp ce continuăm procesul de descentralizare” – a declarat noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Decalaje mari în absorbția fondurilor

Marcel Boloș s-a întors la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fostul Minister al Fondurilor Europene pe care l-a condus între Noiembrie 2019 și Decembrie 2020 în guvernul minoritar al lui Ludovic Orban. Atunci a încercat să se remarce printr-un număr mare de proiecte pentru sprijinirea combaterii pandemiei de Covid 19 și prin măsurile de descentralizare a proiectelor de infrastructură.

„Provocările sunt numeroase, după cum se vede, şi decalajele pe care trebuie să le recunoaştem trebuie recuperate cât mai rapid! Dar alături de colegii de guvernare, vă asigur că îmi voi folosi din nou toată energia – poate chiar mai bine în urma experienţei mandatelor precedente la MIPE şi la MCID – pentru a valorifica şansa istorică pe care România o are: dezvoltarea cu ajutorul fondurilor europene!” a declarat acesta.

Lista priorităților noului ministru:

  • Aprobarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027
  • Transmiterea oficială, până la 15 iulie, a tuturor programelor operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, către Comisia Europeană
  • Transmiterea primei cereri de plată aferentă Planului National de Redresare și Reziliență
  • Sprijinirea mediului de afaceri, respectiv a IMM-urilor (granturi pentru capital de lucru, granturi pentru investiții)
  • Acordarea de vouchere sociale pentru sprijinirea categoriilor vulnerabile