Infofinanciar > Esential > Dan Vardie, președinte APIA: „Nici anul ăsta nu ne revenim din criza semiconductorilor”
Esential

Dan Vardie, președinte APIA: „Nici anul ăsta nu ne revenim din criza semiconductorilor”

Dan Vardie

Dan Vardie, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), a fost prezent la podcastul „Esențial” pentru a discuta despre starea la zi a industriei auto din România. Sector esențial al economiei românești, industria auto a trecut de la o criză la alta în ultimii 2 ani, iar Dan Vardie este de părere că nu vom avea o perioadă liniștită nici în următoarea perioadă.

De când pandemia s-a declanșat industria auto se află printre cele mai afectate de crizele suprapuse. Fie că vorbim de semiconductori, de restricții cauzate de virusul COVID-19, de criza energetică, a materiilor prime sau a producției scăzute, sectorul nu o să-și revină în curând, este de părere Dan Vardie.

„S-a tot prevăzut că o să apară criza oțelului. Asta era imediat, în 2020, 2021, imediat dispare (criza n.r.) semiconductorului și apare criza oțelului. N-a mai apărut criza oțelului? Sigur că poți să te întrebi: Bă, da, chiar nu o fi un scenariu, mă frate? Adică ăștia chiar fac crizele la comandă?”, se întreba, retoric, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, Dan Vardie.

Nu ne mai revenim din criza de semiconductori

Prima și cea mai importantă criză resimțită de industria auto globală a fost cea a semiconductorilor. Având în vedere că există doar o mână de producători al acestor chipuri la nivel mondial, nici până în ziua de astăzi nu se poate spune când o să-și revină piața de semiconductori.

„Eu nu cred că noi vom mai avea parte de o perioadă liniștită cum am avut până să zic, în această pandemie, dacă a fost o perioadă liniștită, aicea las pe fiecare să-și asume. Eu o numesc liniștită. Uitați-vă la criza de semiconductori. Când a apărut, s-a spus că în șase luni o rezolvăm. Ok, n-a fost în șase luni, că trebuia să-i ia locul criza de oțel.  N-a apărut criza de oțel, s-a prelungit criza de semiconductori”, analizează Dan Vardie.

Președintele APIA a explicat faptul că această criză de semiconductori este de fapt o criză în lanț în sine, cauzată de lipsa de materii prime. Conform spuselor sale, pentru a construi o fabrică de semiconductori este necesară o investiție de aproximativ 10 miliarde euro.

10 miliarde de euro, atât costă o fabrică de semiconductori

„Ca să facem o fabrică de chipuri semiconductoare în Europa avem nevoie să investim cel puțin 10 miliarde de euro. Eu am întrebat, ca om care sunt în industria asta de zeci de ani: Dar ce faceți acolo, mă nene? […] De unde era previziunea că anul ăsta ne revenim? Nu ne mai revenim nici anul ăsta din criza de semiconductori”, a declarat Dan Vardie în cadrul podcastului „Esențial”.

El a mai spus că președintele BMW, Zipse, a declarat că dacă am avea noroc, criza de semiconductori ar putea fi încheiată la jumătatea anului următor, deci în 2023. Dan Vardie nu crede în noroc și este de părere că revenirea la situația prepandemică în industria auto nu depinde de „o chestie de noroc”.

Conform spuselor sale, producătorii de automobile au profitat într-o anumită măsură de această criză reducând producția de mașini, dar majorându-le prețurile. „Uitați-vă la creșterile de profit. Grupul Volkswagen, anul trecut, într-o plină pandemie, că 2021 a fost an de pandemie, a făcut o cifră de afaceri mai mult decât respectabilă de 260 de miliarde de euro. Este cel mai mare grup industrial al Europei. E mai mare decât PIB-ul României. Din care, dacă țin bine minte corect, 16 miliarde profit net. Dacă poți să faci în plină pandemie, 16 miliarde de profit, domne, eu nu spun că e bine sau rău, eu cred că e foarte bine”, spunea Dan Vardie.