Infofinanciar > Lumea la zi > Soțiile soldaților ucraineni de la Azovstal s-au întâlnit cu Papa Francisc: „E ultima noastră speranță”
Lumea la zi

Soțiile soldaților ucraineni de la Azovstal s-au întâlnit cu Papa Francisc: „E ultima noastră speranță”

Papa sursa foto Observator
Sursa foto: Observator

Miercuri, la Roma, a avut loc o întâlnire între Papa Francisc și un grup de soții ale unor militari ucraineni din regimentul Azov. Conform AFP, acestea i-au cerut Papei să „salveze viețile soldaților”, care se află de mai multe săptămâni în combinatul siderurgic de la Azovstal, țintă directă a atacurilor rușilor.

„L-am rugat să vină în Ucraina, să vorbească cu (preşedintele rus Vladimir) Putin, să-i spună „Lăsaţi-i să plece””, a declarat reporterilor Kateryna Prokopenko, soţia unuia dintre liderii regimentului Azov, Denis Prokopenko.

Întâlnirea a durat doar cinci minute și a avut loc după audiența generală a suveranului pontif în Piața Sfântul Petru din Vatican.

„Sperăm că această întâlnire le va salva vieţile. Suntem pregătiţi pentru o acţiune din partea Papei, a delegaţiei sale, soldaţii noştri sunt pregătiţi să lase jos armele în caz de evacuare într-o ţară terţă”, a adăugat ea.

Mulți soldați uciși nu au fost îngropați

De asemenea, Papei i-a fost adus la cunoștință și faptul că foarte mulți dintre soldați sunt amputați, iar unii nu au putut fi îngropați.

„I-am spus papei că 700 dintre soldaţii noştri sunt răniţi, că suferă de cangrenă, amputări (…) Mulţi dintre ei sunt morţi, nu i-am putut îngropa. L-am rugat pe papă să-i ajute, să acţioneze ca o a treia parte în acest război şi să le permită să fugă printr-un coridor umanitar. Ne-a spus că se roagă pentru noi şi că va face tot ce poate”,”, a declarat la rândul său Iulia Fedosiuk, în vârstă de 29 de ani, subliniind și „condiţiile teribile” de la faţa locului , „fără apă, fără hrană şi fără echipament medical”.

Femeile au teama că nu își vor mai vedea soții, ei putând fi în orice moment capturați, torturați și uciși de forțele ruse.

Regimentul Azov, o problemă pentru ruși

Mariupol se află sub asediul armatei ruse de câteva săptămâni. Soldații ucraineni din această zonă oferă o protecție deosebită oțelăriei Azovstal, care nu a fost cucerită de către ruși.

Potrivit oficialilor de la Kiev, „peste o mie” de soldaţi ucraineni, dintre care „sute de răniţi”, se află încă în galeriile subterane ale acestui vast complex metalurgic, după evacuarea tuturor civililor săptămâna trecută cu ajutorul ONU.

Evacuarea soldaților răniți, a personalului medical și a capelanilor militari din Azovstal este o problemă extrem de serioasă pentru autoritățile ucrainene. Acestea au declarat că lucrează la posibilitatea evacuării și speră să primească ajutor din partea organizațiilor internaționale și a Turciei.

Regimentul Azov a fost creat în 2014. Acesta se află în centrul unui război de propagandă dintre Ucraina și Rusia. Unul dintre obiectivele declarate ale războiului este acela de „denazificare a Ucrainei”.