Infofinanciar > Lumea la zi > Breaking news! Armata rusă atacă combinatul Azovstal
Lumea la zi

Breaking news! Armata rusă atacă combinatul Azovstal

sursa gazetadesud.ro
sursa gazetadesud.ro

Un deputat ucrainean a anunțat că armata rusă a intrat pe teritoriul combinatului Azovstal, miercuri seară, pe 4 mai. 

Ultimii militari ucraineni, precum și mai mulți civili din Mariupol au fost luat cu asalt de armata rusă. David Arakhamia, parlamentar ucrainean a declarat pentru BBC că ” încercările de a asalta centrala continuă pentru a doua zi. Trupele ruse sunt deja pe teritoriul Azovstal, însă încercarea de a o prelua nu a avut succes.” 

Războiul între Rusia și Ucraina a intrat în a 70-a zi. Volodimir Zelenski anunţă că 156 de civili au fost scoşi din uzina Azovstal şi au ajuns la Zaporojie. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, anunţă că miercuri, 4 mai, sunt programate patru coridoare umanitare către Zaporojie. 27 de persoane au murit, iar alte 12 sunt rănite în urma unui accident grav petrecut în vestul Ucrainei. Oamenii se îndreptau spre graniţa cu Polonia. 

De asemenea, Volodimir Zelenski, i-a cerut ajutorul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a evacua persoanele blocate în oțelăria Azovstal din Mariupol, potrivit The Guardian. “Viețile oamenilor care au rămas acolo sunt în pericol. Toată lumea este importantă pentru noi. Vă cerem ajutorul pentru a-i salva”, se citează din comunicatul lui Zelenski.

Combinatul Azovstal din Mariupol a fost distrus aproape cu totul în urma bombardamentelor. Comandantul batalionului Azov a declarat că sunt pivnițe și buncăre la care soldații nu pot ajunge și nu pot verifica dacă acolo mai sunt oameni blocați. În uzină se află sute de civili, inclusiv 30 de copii, potrivit primarului din Mariupol. Cu toate că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că Forțele Armate Ruse ”nu iau cu asalt” uzina Azovstal, ci ”suprimă încercările militanților” de a organiza noi poziții de tragere. 

Aproximativ 2.000 de soldați ruși, sau echivalentul a două grupuri tactice de batalioane rusești, rămân la Mariupol, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, precizat într-un articol CNN. Cu toate acestea, 10 BTG-uri rusești care au luptat în oraș încearcă acum să se deplaseze spre nord și au făcut o pauză, „fie pentru a crea poziții defensive mai bune, fie pentru a se reorganiza și a se repoziționa”, potrivit oficialului.