Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia își dă upgrade! Folosește bombe speciale pentru a lovi cu precizie Ucraina
Lumea la zi

Rusia își dă upgrade! Folosește bombe speciale pentru a lovi cu precizie Ucraina

razboi-ucraina, Sursa foto hotnews
Sursa foto: hotnews

Armata rusă pare să fi început să folosească ceea ce se crede a fi propria versiune a munițiilor de atac direct comun (JDAM – Joint Direct Attack Munition, în limba engleză) de fabricație americană în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit unor rapoarte de pe câmpul de luptă.

Bomba FAB-500M-62

Canalul pro-rusesc Fighterbomber, de pe platforma Telegram, a postat un videoclip care arată utilizarea raportată a unei bombe FAB-500M-62, despre care se crede că este echipată cu un kit de ghidare aeriană numit Modul Planirovaniya I Korrektsi (MPK), sau „modul de planare și corecție”. Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă, în mod oficial, presupusa utilizare a acestor kituri de ghidare aeriană. Cu toate acestea, mass-media rusești au raportat că în regiunea Avdeevka au început să fie folosite bombe nedirijate echipate cu aceste kituri.

De asemenea, un organ de presă rus numit „Military Review” a transmis imagini cu o bombă aeriană FAB-500 neexplodată, găsită pe una dintre străzile din districtul Kuibyshevsky din Donețk. Interesant este că la doar 500 de metri de această bombă a fost găsit și ceea ce pare a fi un kit de ghidare aeriană, potrivit Military Review.

La începutul lunii ianuarie, a apărut în mediul online, o imagine tot de canalul Fighterbomber de pe Telegram, cu ceea ce părea a fi o bombă FAB-500M-62 cu un kit de aripi misterios atașat, care ar fi fost încărcată pe un avion de luptă rusesc Su-34 Fullback. La momentul respectiv, internauții au comparat muniția văzută în imagine cu cele ghidate cu precizie JDAM pe care le are SUA în dotare, pe care SUA le-a furnizat Forțelor Aeriene ucrainene.

Rapoartele privind presupusa utilizare de către Rusia a bombei FAB-500M-62 echipate cu kit de ghidare aeriană au început la scurt timp după ce armata ucraineană ar fi început să folosească bomba JDAM furnizată de SUA asupra pozițiilor deținute de ruși în regiunea Bakhmut. Expertul politico-militar și consilier al liderului interimar al Republicii Populare Donețk, Yan Gagin, a declarat la 10 martie pentru agenția de știri rusă de stat TASS că armata ucraineană a lansat o bombă JDAM în zona Kurdyumovka din apropierea regiunii Bakhmut din Republica Populară Donețk (RPD).

De asemenea, un organ de presă local ucrainean a distribuit imagini video care ar arăta explozia provocată de bomba JDAM lansată de armata ucraineană. Cu toate acestea, comentatorii militari americani au avertizat că nu trebuie să citească prea mult în imaginea FAB-500M-62 modificată, deoarece aceasta nu părea imediat să fie ghidată în vreun fel.

Kitul rusesc vs. JDAM american

JDAM-urile standard se bazează pe o combinație între sistemul de navigație inerțială (INS) și ghidarea GPS, cuplată cu un pilot automat, pentru a direcționa cursul bombei prin intermediul aripilor de coadă dirijabile. Kitul complet JDAM cuprinde o nouă coadă care conține un sistem de ghidare cu sistem de navigație inerțială (INS) asistat de GPS și aripioare montate în alte părți de-a lungul corpului bombei, care oferă o capacitate limitată de planare spre ținta dorită.

În funcție de altitudinea la care este lansată, o bombă JDAM-Extended Range (JDAM-ER) din clasa de 500 de kilograme cu kit de poate lovi ținte cu o rază de acțiune de până la aproximativ 64 de kilometri. În ceea ce privește imaginea FAB-500M-62 modificat, împărtășită de canalul Telegram Fighterbomber, kitul de aripi pare să cuprindă două aripi principale detașabile și o pereche de stabilizatori orizontali montați pe un ansamblu metalic alungit atașat bombei.

Kitul pare construit în mod rudimentar, ceea ce sugerează un design axat pe o producție rapidă și cu costuri reduse sau o modificare mai localizată la nivelul unității de teren. În afară de aceasta, se poate observa un fir care trece între partea din spate a kitului de aripă și pilonul de care este atașată bomba. Firul ar putea declanșa eliberarea aripilor într-un anumit mod. În timp ce designul din spate poate sugera că aceștia se pot mișca în sus și în jos, nu este sigur că ar putea corecta traseul. Acestea fiind spuse, aripile principale ar putea avea o anumită flexibilitate de mișcare.

„Bomba este stabilizată aerodinamic, fără a fi dirijată. Scopul este de a atinge o rază de acțiune de 6-7 km atunci când este lansată de la joasă altitudine”, scrie Piotr Butowski, jurnalist și scriitor specializat în aviație. De asemenea, el notează în cartea sa că, cel puțin la momentul scrierii cărții, munca lui Bazalt nu a dat încă „niciun rezultat real” și că „cea mai gravă problemă cu modulul MPK este că, spre deosebire de bombele aeriene americane, bombele rusești GP [general purpose] sunt monolite sudate”.

„Așadar, este imposibil să îndepărtezi secțiunea de coadă și să o înlocuiești cu o unitate de ghidare, așa cum fac americanii cu muniția de atac direct comun (JDAM)”, a adăugat Butowski, potrivit eurasiantimes.com.