Infofinanciar > Lumea la zi > Silicon Valley Bank nu va fi salvată de guvernul federal al SUA! Secretarul Trezoreriei amenință: Nu vom face acest lucru din nou
Lumea la zi

Silicon Valley Bank nu va fi salvată de guvernul federal al SUA! Secretarul Trezoreriei amenință: Nu vom face acest lucru din nou

Silicon Valley Bank nu va fi salvată
sursa foto: mashable.com

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat duminică că guvernul federal nu va oferi un plan de salvare pentru investitorii de la Silicon Valley Bank, după ce banca a fost închisă brusc în cursul zilei de vineri, dar a precizat că autoritățile de reglementare financiară sunt „preocupate” de impactul asupra deponenților și lucrează pentru a răspunde nevoilor acestora.

„În timpul crizei financiare, au existat investitori și proprietari de bănci mari sistemice care au fost salvați”, a declarat Yellen într-un interviu acordat duminică la emisiunea „Face the Nation”.

„Iar reformele care au fost puse în aplicare înseamnă că nu vom face acest lucru din nou. Dar suntem preocupați de deponenți și ne concentrăm pe încercarea de a le satisface nevoile”, a mai spus oficialul.

Silicon Valley Bank a fost închisă vineri, după retrageri masive

Autoritățile de reglementare din California au închis vineri Silicon Valley Bank, după ce deponenții s-au grăbit să retragă bani săptămâna trecută, pe fondul îngrijorărilor legate de bilanțul acesteia. Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) a fost numită administrator judiciar, iar autoritățile de reglementare lucrează pentru a găsi un cumpărător pentru instituția care, înainte de faliment, se afla pe locul 16 în topul celor mai mari bănci din SUA, scrie CBS.

Prăbușirea băncii cu o vechime de 40 de ani, care se ocupa de industria tehnologică, este cea mai mare prăbușire a unei instituții financiare de la falimentul Washington Mutual în 2008. Președintele Biden a discutat sâmbătă cu guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, despre Silicon Valley Bank și despre răspunsul federal, iar FDIC a discutat cu membrii delegației din Congresul californian sâmbătă seara târziu.

Yellen a declarat că, în urma falimentului Silicon Valley Bank, oficialii Trezoreriei au primit informații de la deponenți, dintre care mulți sunt întreprinderi mici, și a colaborat cu autoritățile de reglementare bancară pentru a „concepe politici adecvate” pentru a aborda situația, deși a refuzat să ofere mai multe detalii. FDIC, a spus ea, ia probabil în considerare o „gamă de opțiuni disponibile” pentru a stabiliza situația, care ar putea include o achiziție de către o bancă străină.

„Sistemul bancar american este cu adevărat sigur și bine capitalizat. Este rezistent”, a spus ea. „În urma crizei financiare din 2008, au fost puse în aplicare noi controale, o mai bună supraveghere a capitalului și a lichidităților, iar acesta a fost testat în primele zile ale pandemiei și și-a dovedit rezistența. Așa că americanii pot avea încredere în siguranța și soliditatea sistemului nostru bancar.”

Posibilă avalanșă economică în SUA

Cu toate acestea, închiderea Silicon Valley Bank a provocat nervozitate cu privire la faptul că ar putea declanșa o avalanșă asupra altor bănci mici și regionale. Totuși, Yellen a declarat că autoritățile de reglementare financiară lucrează pentru a preveni răspândirea consecințelor asupra altor instituții.

„Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu creează contagiune la altele care sunt sănătoase”, a spus ea. „Scopul întotdeauna al supravegherii și reglementării este de a ne asigura că nu poate avea loc contagiunea”.

În urma închiderii Silicon Valley Bank, FDIC a declarat că a creat Banca Națională de Asigurare a Depozitelor din Santa Clara, la care au fost transferate imediat depozitele asigurate de la Silicon Valley Bank. Toți deponenții asigurați vor avea acces la depozitele lor asigurate până luni dimineață, în timp ce deponenții neasigurați vor primi un dividend în avans în cursul săptămânii viitoare, a precizat FDIC. Viitoarele plăți de dividende ar putea fi efectuate către deponenții neasigurați pe măsură ce FDIC va vinde activele Silicon Valley Bank.

La sfârșitul anului 2022, Silicon Valley Bank avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari și depozite totale de aproximativ 174,5 miliarde de dolari, potrivit agenției. Dar peste 85% din depozitele Silicon Valley Bank nu erau asigurate, potrivit estimărilor dintr-un dosar de reglementare recent.

„Suntem foarte conștienți de problemele pe care le vor avea deponenții”, a declarat Yellen.

„Mulți dintre ei sunt întreprinderi mici care angajează oameni în întreaga țară și, desigur, aceasta este o preocupare semnificativă și [lucrăm] cu autoritățile de reglementare pentru a încerca să abordăm aceste preocupări.”, a mai spus aceasta.