Infofinanciar > Info > Patriot nu sunt o amenințare pentru Rusia. Planul american de înarmare a Ucrainei merge înainte
Info

Patriot nu sunt o amenințare pentru Rusia. Planul american de înarmare a Ucrainei merge înainte

Tancuri Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto: G4Media.ro

La câteva luni după ce a anunțat decizia de a transfera sistemul de apărare antirachetă PAC-3 Patriot și tancurile Abrams către Kiev, Statele Unite sunt pregătite să ajute forțele armate ucrainene să desfășoare aceste sisteme avansate mult mai devreme decât se anticipase.

Pentagonul a anunțat recent că va grăbi livrarea tancurilor M1 Abrams și a rachetelor Patriot către Ucraina. Conform planului revizuit, SUA va livra Ucrainei o variantă mai veche recondiționată a Abrams, mai degrabă decât una nouă, astfel încât forțele ucrainene care se apără împotriva unei potențiale noi ofensive rusești să le poată primi până în toamnă.

Accelerarea implementării planului

Planul inițial prevedea trimiterea a 31 de Abrams M1A2 mai contemporane, a căror producție și transport către Ucraina ar fi putut dura un an sau mai mult.

Cu toate acestea, conform noului plan aprobat de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, Washingtonul va transfera „tipul M1A1 mai vechi” din dotarea armatei. Astfel, forțele ucrainene vor putea învăța mai ușor cum să folosească și să întrețină aceste tancuri.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat: „DoD, în strânsă coordonare cu Ucraina, a decis să cumpere varianta M1A1, ceea ce ne va permite să accelerăm semnificativ termenele de livrare și să livrăm această importantă capacitate Ucrainei până în toamna acestui an”.

Cu mastodonții de 70 de tone înarmați cu tunuri de 120 de mm și mitraliere de calibru 50, SUA vor renova corpurile M1 suplimentare și le vor livra sub denumirea de varianta M1A1 SA. Pentagonul s-a angajat să antreneze trupele ucrainene în operarea și întreținerea tancurilor, dar până marți nu au fost furnizate nici un calendar și nici detalii.

Ryder a declarat că M1A1 Abrams va avea „o capacitate foarte asemănătoare” cu M1A2, inclusiv un blindaj avansat și sisteme de armament, cum ar fi un tun de 120 mm și o mitralieră grea de calibru 50.

„Este vorba de a pune această importantă capacitate de luptă în mâinile ucrainenilor mai devreme decât mai târziu”, a declarat generalul.

Este relevant de remarcat că, la scurt timp după ce SUA au anunțat că vor transfera M1A1 Abrams Ucrainei, președintele ucrainean Zelenski a declarat că ar fi „prea târziu” dacă livrarea tancului principal de luptă american M1 Abrams ar fi amânată până în august.

„În general, sunt recunoscător lumii pentru sprijinul acordat Ucrainei. Însă, dacă vorbim sincer și onest cu dumneavoastră, numărul de tancuri și timpul de livrare au o importanță crucială și critică, în comparație cu decizia luată”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat postului britanic de televiziune Sky News.

Nu se știe dacă tancurile vor sosi în număr suficient pentru a face diferența, pe lângă îngrijorările legate de rapiditatea cu care vor ajunge.

Un general-maior în retragere, Patrick Donahoe, fostul șef al Centrului de excelență în manevre al armatei de la Fort Benning, Georgia, a declarat că 31 de tancuri ar fi probabil suficiente pentru a echipa trei batalioane de tancuri.

Tancurile de origine germană din clasa Leopard au început deja să sosească în Ucraina și se așteaptă ca acestea să fie distribuite pe câmpul de luptă în curând. Nu numai atât, Statele Unite fac, de asemenea, demersuri pentru a ajuta Kievul să desfășoare bateria de apărare antirachetă PAC-3 Patriot pentru a doborî proiectilele rusești.

Timp record de antrenament pe Patriots

Când Pentagonul a anunțat în ianuarie că ucrainenii vor începe antrenamentul pe sistemele de apărare antirachetă PAC-3 Patriot la Fort Sill, oficialii au avertizat că învățarea ar putea dura luni sau un an. Cu toate acestea, soldații ucraineni s-au întrecut pe ei înșiși și deja operează cu pricepere aceste sisteme.

Potrivit unor surse militare americane, ucrainenii, care erau deja apărători aerieni pricepuți când au sosit în ianuarie și au fost aleși special de Kiev pentru a finaliza pregătirea, au stăpânit sistemul american mult mai repede decât se anticipa. Ei sunt aproape pregătiți să îl folosească pe câmpul de luptă pentru a apăra orașele și infrastructura ucraineană de atacurile rusești.

Oficialii americani din domeniul apărării au declarat presei că aproximativ 65 de soldați ucraineni vor termina în curând antrenamentul cu sistemul la Fort Sill, Oklahoma.

Potrivit autorităților care au vorbit cu reporterii de la Fort Sill, trupele vor merge apoi în Europa pentru mai multe antrenamente pe cele două sisteme Patriot, unul american și unul fabricat de germani și olandezi , care vor fi trimise în Ucraina în următoarele săptămâni.

„Soldații ucraineni sunt impresionanți și absolut rapid de învățat”, a declarat generalul de brigadă Shane Morgan, comandantul general al Centrului de excelență pentru focuri al armatei. „Datorită cunoștințelor lor vaste în domeniul apărării aeriene și a experienței într-o zonă de luptă, le-a fost mai ușor, deși nu este niciodată ușor, să înțeleagă sistemul Patriot.”

„Ei sunt cei mai buni dintre cei mai buni în ceea ce fac în domeniul apărării aeriene pentru Ucraina”, a mai spus el.

Potrivit unui oficial de rang înalt de la Fort Sill, ucrainenii au avansat rapid în cadrul misiunilor, în ciuda faptului că cursul a fost conceput ca un program de bază de 10 săptămâni, a relatat Politico.

Potrivit oficialului care a vorbit cu presa, echipajul a îndeplinit cu ușurință criteriile de calificare, ceea ce a eliberat timp suplimentar pentru a se concentra pe învățarea modului de funcționare a sistemului ca echipă împotriva unor amenințări simulate.

Patriot este complicat de operat, iar antrenamentul pentru soldații americani poate dura până la un an. Cerința armatei americane privind configurarea și utilizarea sistemului împotriva unei amenințări simulate a fost îndeplinită de ucraineni în mai puțin de 45 de minute, după numai câteva săptămâni.

Potrivit unui instructor american, ei efectuează acest „eveniment culminant” de două sau trei ori pe zi pentru a dobândi cât mai multă practică înainte de a pleca în Europa.

Purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Martin O’Donnell, a subliniat că Patriot este un „sistem de armament pur defensiv” care va ajuta Ucraina să se apere împotriva dronelor, avioanelor, rachetelor de croazieră și a altor rachete balistice rusești în orașe și infrastructuri importante.

„Sistemul de apărare antiaeriană Patriot nu reprezintă, repet, nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia”, a spus el.

Odată ce soldații ucraineni vor termina antrenamentul pe aceste sisteme Patriot și Abrams vor fi trimise în țara aflată în conflict, armata ucraineană va primi o lovitură masivă pentru operațiunile de luptă atât ofensive, cât și defensive, conform eurasiantimes.com.