Infofinanciar > Vocile afacerilor > Simona Cocoș: „Sănătatea este un drept, nu un privilegiu”. Zentiva a lansat 8 medicamente noi anul acesta
Vocile afacerilor

Simona Cocoș: „Sănătatea este un drept, nu un privilegiu”. Zentiva a lansat 8 medicamente noi anul acesta

Zentiva, sursa foto: arhiva companiei
sursa foto: arhiva companiei

În prima jumătate a anului 2022, Zentiva a raportat o cifră de afaceri de 110 milioane de euro, în creștere cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Anul acesta, compania a lansat 8 medicamente noi. Dar, a resimțit semnificativ și impactul financiar al creșterii prețurilor la energie, transport și materii prime.

Potrivit  Simonei Cocos, Director General Zentiva, compania a „investit în proiecte de sustenabilitate și protecție a mediului, și a obținut certificarea Top Employer”.

Zentiva a avut o cifră de afaceri de 203 mil de euro în 2021

Întrebată despre cifra de afaceri prognozată pentru finalul anului 2022, Simona Cucoș a spus că  „Toate entitățile locale deținute de Grupul Zentiva în România au raportat o cifră de afaceri de 203 milioane de Euro în 2021 . Pentru prima jumătate a anului cifra de afaceri s-a ridicat la 110 milioane Euro, în creștere cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatele pentru 2021, precum și cele aferente S1 din 2022 plasează Grupul Zentiva în poziția de lider în volume pe piața totală (medicamente cu și fără prescripție) și lider în volume și în valoare al pieței de medicamente generice din România (medicamente cu prescripție, generice), conform IQVIA, sell-out (ieșiri din farmacii), decembrie 2021.

Cât despre profitul prognozat pentru finalul anului 2022, Simona Cocoș a declarat că„ Profiturile sunt importante pentru orice organizație comercială pentru că asigură resurse pentru investiții. Pentru producătorii de medicamente, aceste resurse înseamnă posibilitatea de a produce mai multe medicamente moderne și accesibile, care adresează nevoile a milioane de pacienți și aduc economii substanțiale la bugetul Sănătății. Valoarea profitului pentru perioada următoare depinde de dinamica creșterii prețurilor la elemente cheie din producție – ambalaje, materii prime, transport, energie, care au înregistrat toate majorări considerabile, între 15% și 300%, precum și de apariția de întârzieri pe lanțul de aprovizionare, situații cu care ne întâlnim din ce în ce mai des.”

Zentiva a investit 2,2 milioane de euro în modernizarea și extinderea capacităților de producție

Directoarea a vorbit și despre investițiile anuale ale companiei, susținând că „Zentiva are bugete anuale de investiții, ca angajament pentru asigurarea performanței tehnologice, creșterii producției de medicamente și menținerii competitivității de preț. În ultimii 12 ani, 44 milioane EUR au fost investiți în principal în capacitățile de producție, retehnologizare, eficientizare și majorare a producției.

În prima jumătate a anului, investițiile în modernizarea și extinderea capacităților de producție au totalizat 2,2 mil. EUR. Alte investiții însemnate sunt în derulare, în diverse etape, și vizează angajamentele noastre pentru protecția mediului, reducerea impactului asupra mediului, formarea continuă și dezvoltarea colegilor noștri.”

Pandemia și criza energetică, câteva dintre provocări

Cât despre cele mai mari provocări din acest an, Cocoș a susținut că „ Prioritatea noastră este să asigurăm continuitatea producției și disponibilității medicamentelor de care depind pacienții și medicii. Impactul financiar al creșterii prețurilor la energie, transport și materii prime este semnificativ. Politicile de preț ale medicamentelor cu prescriptie fac imposibilă actualizarea prețurilor, situație care îngrijorează producătorii români în ceea de privește viabilitatea economică și disponibilitatea medicamentelor celor mai ieftine.”

O povară în plus o reprezintă taxa claw-back, care reduce resursele financiare pentru investiții sau pentru atenuarea șocurilor. Tragem un semnal de alarmă autorităților asupra faptului ca industria de medicamente nu poate rămâne fără nicio soluție de sprijin în acest context critic, nici la nivel de preț al medicamentelor, nici al taxei claw-back și nici al plafonării tarifelor la energie pentru producție. Sprijinind producătorii, statul român sprijină pacienții și sănătatea. În contextul ultimilor ani, în care am traversat o pandemie, avem un război la granițele țării si avem inflație foarte mare, considerăm că este imperios necesar ca industria producătoare de medicamente să fie declarată industrie strategică, să o dezvoltăm nu să o lăsăm să se contracte.

Zentiva a lansat anul acesta 8 medicamente noi

Realizările companiei au constat în lansarea a „13 molecule acoperind ariile terapeutice oncologie, cardiovascular, durere, medicamente antivirale, dermatologie, pneumologie și vitamine. Anul acesta, în prima jumătatea a anului am mai lansat 8 medicamente noi. De asemenea, ne bucurăm că am putut să continuăm investițiile în producție și cele alocate planurilor de sustenabilitate și protecție a mediului. Aș mai adăuga satisfacția obținerii certificării Top Employer, care confirmă faptul ca Zentiva este o organizație modernă, cu o cultură a respectului și valorizării angajaților.” a mai spus directoarea.

Finalmente, Simona Cocoș a declarat că „Suntem o companie a oamenilor în serviciul oamenilor și al sănătății, și credem că sănătatea este un drept, nu un privilegiu.”

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.