Infofinanciar > Info > Alertă! O parte dintre medicamentele fabricate în țară riscă să dispară de pe piață
Info

Alertă! O parte dintre medicamentele fabricate în țară riscă să dispară de pe piață

Pastile Sursa foto CSID

O parte dintre medicamentele fabricate în țară riscă să dispară de pe piață. Prețurile de producție au explodat, atrag atenția cei din industria din țara noastră.

Patronatul Producătorilor Industriali cere autorităților să intervină urgent pentru modificarea modului de calcul al prețurilor. În caz contrar, există riscul ca o parte din pastilele fabricate în România să dispară în curând de pe piață.

Ministrul sănătății Alexandru Rafila precizează că un grup de lucru, format din specialiști, lucrează pentru găsirea unei soluții care să permită pacienților să aibă acces la medicamente.

Alexandru Rafila: ”În condițiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că și producătorii de medicamente au fost afectați și atunci încercăm să găsim un mod de calcul al prețului care să nu descurajeze prezența pe piață a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine, dar lucrul ăsta trebuie abordat integrat, modul de calcul al prețului, de constituire al prețului, calculul prețului pentru fiecare moleculă generică. Trebuie să discutăm puțin și despre modul de calcul al clawback-ului”.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu, spune că au sesizări din partea pacienților în privința lipsei unor medicamente.

O sută de medicamente au dispărut deja

Radu Gănescu: ”Faptul că un medicament lipsește înseamnă că pacientul își întrerupe tratamentul, înseamnă că poate dezvolta complicații ale patologiei, eventual poate ajunge inclusiv în zona spitalicească. E o problemă pe care o știm cu toții și nu o știm de ieri – de azi, o ştim de ani mulți și, din păcate, nu e rezolvată”.

Radu Gănescu a mai adăugat că în primele șase luni au dispărut o sută de medicamente, fapt confirmat și de site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Un medicament generic este un tip de medicament care reprezintă echivalentul farmaceutic al produsului farmaceutic original. Medicamentele generice pot fi echivalente în dozaj, metodă de administrate, calitate, performanță sau acțiune farmaceutică, proprietate cunoscută sub denumirea de bioechivalență. Diferențele acceptate pentru un generic, față de medicamentul de referință, sunt: procesul de fabricație, formularea, utilizarea anumitor excipienți, colorantul, gustul și ambalarea.

Pe de altă parte, medicamentele biosimilare conțin principii active aproape identice cu un produs de referință, fiind guvernate de un set extins de reguli, însă sunt diferite de medicamentele generice prin faptul că substanța activă este diferită.

Producătorii, distribuitorii și vânzătorii au libertatea de a crește prețul produselor medicamentoase generice prin creșterea prețului anumitor etape de fabricație sau distribuție