Infofinanciar > Info > 60% din salariul românilor merge la stat! Calculele arată cât de mare este contribuția noastră, de fapt
Info

60% din salariul românilor merge la stat! Calculele arată cât de mare este contribuția noastră, de fapt

Salarii Sursa foto Vă vedem
Sursa foto: Vă vedem

Au fost descoperite date îngrijorătoare cu privire la salariile românilor. În contextul unei crize uriașe provocate de inflație, românii oferă statului aproape 60% din salariul brut. Un mare procent din venit merge către achiziția alimentelor, ale căror TVA duce o altă parte majoră în același loc.

Când se analizează numerele, se constată că statul, în cadrul economiei României, este cel mai mare „colector”.

Date concrete

De exemplu, angajații ce sunt plătiți cu salariul minim pe economie plătesc un impozit pe venit de 122 de lei, în timp ce angajații plătiți cu salariul mediu plătesc o sumă de 400 de lei. Studiile arată că românii cheltuie un procent de 30% din încasări pe produsele alimentare.

Datele centralizate ne demonstrează că o mare parte din încasările noastre se duc direct la stat. Urmează o analiză a felului în care acesta folosește salariile românilor.

Legat de salariul minim pe economie, și anume 3.000 de lei brut, se ajunge la o sumă de 1.898 de lei net. Din această sumă se retrag taxe pentru sănătate, aproximativ 280 de lei și impozit, 122 de lei.

1,3 milioane de angajați, reprezentând 30% din total, lucrează pe salariul minim. În anul 2015, România avea al doilea cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, după Bulgaria.

Paradoxal, cu cât venitul este mai mare, cu atât cresc și taxele aferente. În cazul unui salariu mediu pe economie, suma brută este de 6.789 de lei, însă angajații primesc fizic doar 3.900 de lei. În cazul sănătății este oprită o sumă de 679 de lei, iar impozitul pe venit este de 441 de lei. În plus, la asigurările sociale, se plătește din același salariu o sumă de 1.697 de lei.

Conform datelor, din acest salariu mediu pe economie, 60% se duce către statul român. 

De asemenea, există și alte taxe pe care românii le plătesc. Acestea constă în impozite pe case, mașini, impozite locale, taxe pentru servicii publice, dar și TVA pentru produsele cumpărate.

Cât despre aceste produse, majoritatea veniturilor merg în carburanți, alimente și materiale ce țin de igienă.

În fiecare lună plătim pentru alimente o sumă de aproximativ 1.300 de lei. Suma pe care o reprezintă TVA-ul este cea de 65 de lei, conform realitatea.net

18 impozite diferite pe venituri

Acestea sunt:

– Impozit pe veniturile din activități independente estimate a se realiza/realizate în cursul anului,

– Impozit pe venituri din asocierea dintre o persoană fizică si o persoană juridică contribuabil potrivit Legii nr 170/2016

– Impozit pe veniturile din salarii

– Impozit pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor

– Impozit pe veniturile din investiții sub forma de dividende

– Impozit pe veniturile din investiții sub forma de dobânzi

– Impozit pe veniturile din investiții cf. reglementarilor Cap V din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare

– Impozit pe veniturile din investiții sub forma veniturilor din lichidarea unei persoane juridice

– Impozit pe veniturile din pensii

– Impozit pe veniturile din activități agricole

– Impozit pe veniturile din premii si jocuri de noroc

– Impozit pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal

Impozit pe venituri din alte surse ale persoanei fizice

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.