Infofinanciar > Info > Speranță pentru românii cu credite la bănci! Soluția pentru a reduce rapid rata lunară
Info

Speranță pentru românii cu credite la bănci! Soluția pentru a reduce rapid rata lunară

dobanda sursa foto afaceri.news
Credit imagine: afaceri.news

Pe fondul inflaţiei galopante, românii care au credite se văd din ce în ce mai strâmtorați. Indiferent dacă indicele după care se orientează este ROBOR sau IRCC, dobânzile nu au făcut decât să crească de-a lungul anului 2022.

Pe fondul acestei situații dificile, o postare publicată de Daniel Zamfir, senator PSD, pe Facebook, vine ca o sursă de speranță. Parlamentarul a făcut publică o informaţie care-i poate ajuta pe români să-şi echilibreze creditele scăpate de sub control.

Postarea care schimbă totul

Daniel Zamfir a propus un plan de reechilibrare a ratelor la bancă, pentru cei ale căror credite apasă cu 50% mai greu decât înaintea lui 2022.

„O veste bună pentru toți cei cu credite! Toți cei cărora le-a crescut rata la bancă cu peste 50%! Aveți cea mai rapidă soluție să vă reduceți rata, fără taxe notariale, fără onorarii la avocați. Decizia de azi a executorilor judecătorești limpezește definitiv procedura prin care orice persoană fizică care a contractat un credit ipotecar și a cărei rată la bancă a crescut cu peste 50% față de momentul inițial al semnării contractului poate face, prin intermediul oricărui executor judecătoresc, o notificare de reechilibrare a contractului, iar banca e obligată să reducă rata sub 50%.

Executorii au acceptat un draft de notificare care se va găsi la fiecare birou din țară. Costul notificării este același în toată țara și este 150 lei. Notificarea de reechilibrare nu înseamnă că se solicită darea în plată a imobilului!

Pentru notificarea de reechilibrare e suficient să apelați la un executor judecătoresc care va notifica băncii solicitarea dvs. Pentru darea în plata efectivă puteți apela la un notar. Pentru acțiune în instanța apelați la un avocat”, își sfătuiește Daniel Zamfir urmăritorii de pe Facebook, ca o soluție împotriva inflației.

Se mai poate ajunge la dobânzile din 2021?

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, nu dă un răspuns cert în această privință. Totuși, conform lui, situația nu este complet fără scăpare. El consideră că inflația atacă toți românii, indiferent de statutul creditării lor. De asemenea, consilierul este de părere că trebuie luate măsuri pentru protecția tuturor categoriilor afectate, inclusiv cei care au depozite.

„Condiția este una singură, să scadă inflația. Inflația e pericolul public numărul 1, iar la nivel planetar și la nivelul țării noastre toată lumea se bate cu inflația și toată lumea știe că inflația este cel mai aspru impozit care se aplică absolut tuturor celor 19 milioane de locuitori din România, de la sugari la seniori. Toți plătesc acest impozit cumplit. 2,5 milioane de români au credite, iar ei reprezintă doar o mică parte a populației. Impozitul pe inflație îl plătesc 19 milioane. O altă taxare a inflației o suportă și cei care au făcut economii, au depus în bănci și au deschis 15 milioane de depozite. Din banii ăștia se dau credite. Cele 15 milioane de depozite sunt depuse de 11 milioane de români care trebuie apărați să nu li se deprecieze banii depuși în bănci. În plus, cei care sunt cu credite fac parte din segmentul cel mai înstărit al societății. Asta-i realitatea, băncile dau umbrela când e soare și ți-o iau când e timp urât. Sigur că trebuie avut grijă și de cei cu credite, și e important să luăm cu măsură, pentru că sunt supuse mai multor riscuri”, a declarat el pentru dcnews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.