Lumea la zi

Sfântul Rusiei, Vladimir Putin! Cum este privit liderul de la Kremlin de către oamenii de rând

Vladimir Putin - sursa foto - m.mediafax.ro
sursa foto - m.mediafax.ro

Într-o analiză făcută pe pagina sa de Twitter, Volodimir Tretiak, un cercetător de la Universitatea Tehnică din Viena specializat în mass-media și informatică, afirmă că Putin a ajuns să se prezinte în Rusia aproape ca Dumnezeu sau un sfânt, potrivit HotNews.

Tretiak, care a devenit cunoscut după izbucnirea războiului din Ucraina p Putin a ajuns să se prezinte în Rusia aproape ca Dumnezeu sau un sfânte 24 februarie datorită traducerilor sale din presa rusă, începe prin a aminti că liderul Rusiei neagă mereu în public că ar avea orice fel de relații personale cu alte persoane.

De la faimosul său divorț din 2013, el nu are în mod oficial nicio parteneră și copiii săi toți poartă nume diferite. Putin evită mereu întrebările despre aceștia și el este prezentat de presa din Rusia ca fiind mereu singur pentru a sugera că președintele este implicat cu totul în funcția sa.

Modul în care presa rusă îl prezintă pe acesta lasă impresia că el s-ar afla într-o „misiune sfântă” pentru Rusia.

Vladimir Putin care nu este niciodată vinovat

În al doilea rând, președintele rus este cu totul în afara vieții obișnuite pe care o trăiesc rușii, nefiind aproape niciodată prezentat într-un context relaxat. El nu acordă televiziunilor interviuri care să fie difuzate seara precum, de exemplu, președinții americani, și nici nu are intervenții în emisiunile propagandiștilor Kremlinului precum Vladimir Soloviov sau Olga Skabeeva.

O excepție de la situație o reprezintă conferința sa de presă maraton pe care Kremlinul o organizează o dată pe an și în care Putin își prezintă opiniile asupra tuturor subiectelor imaginabile, de la evoluțiile geopolitice mondiale, la recolta de grâu a Rusiei, la prețul borșului.

În rarele sale interviuri acordate presei din Rusia el apare de regulă într-un cadru somptuos la Kremlin. De asemenea, el nu este văzut niciodată mergând cu bicicleta în public sau făcând alte lucruri obișnuite pentru liderii unor țări europene.

Cercetătorul afirmă de asemenea că și alte grupuri din Rusia nu cred că Putin este responsabil pentru problemele cu care se confruntă țara, un lucru ironic ținând cont că acesta este privit la fel de atotputernic precum țarii de pe vremuri.

„Germanii au trăit sub dictatură în jur de 41 de ani în timp ce rușii au suferit sub ea timp de secole. Au existat perioade de slăbire dar ele au fost scurte. Iar această obediență enormă ar putea de asemenea explica numărul mare de dictaturi în fostul spațiu sovietic”, afirmă Volodimir Tretiak.

Acesta spune de asemenea că marea diferență dintre sistemele democratice și cel din Rusia ar fi că rușii simt că îi datorează ceva președintelui lor, și nu invers.

„Nu președintele este cel care lucrează pentru oameni, ci oamenii lucrează pentru președinte. Bineînțeles, oamenii nu pun sub semnul întrebării deciziile președintelui, ci președintele îi trage la răspundere pe oameni”, explică Tretiak.

„Este asemănător cu 1984 sau orice carte distopică. Atât de rău stau lucrurile”, subliniază el.

Tretiak amintește și de persoanele din Occident care afirmă că „ambele părți sunt rele”, „SUA au bombardat Irakul”, „America vrea să înceapă al treilea război mondial” șamd.

„Ei nu înțeleg ce este Rusia”, concluzionează cercetătorul din Austria.