Lumea la zi

Aliat al lui Putin la un pas sa fie îndepărtat de la putere! Proteste fără precedent împotriva președintelui brazilian Bolsonaro

Brazilia și Rusia Sursa foto Stirile ProTV
Sursa foto Stirile ProTV

Protestele au loc pe fondul temerilor că președintele brazilian Jair Bolsonaro ar putea refuza să accepte rezultatele alegerilor. Mii de brazilieni s-au adunat joi la o facultate de drept pentru a apăra instituțiile democratice ale națiunii, un eveniment care a avut ecouri ale unei adunări de acum aproape 45 de ani, când cetățenii s-au adunat în același loc pentru a denunța o dictatură militară brutală.

În 1977, masele s-au adunat la Facultatea de Drept a Universității din Sao Paulo pentru a asculta lectura „Scrisorii către brazilieni”, un manifest care cerea revenirea rapidă a statului de drept. Joi, au auzit declarații în apărarea democrației și a sistemelor electorale ale țării, pe care președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro le-a atacat în mod repetat înainte de candidatura sa la realegerea din octombrie.
Deși protestele actuale nu îl numesc în mod specific pe Bolsonaro, ele subliniază îngrijorarea generalizată a țării că liderul de extremă dreapta ar putea călca pe urmele fostului președinte american Donald Trump și ar putea respinge rezultatele alegerilor care nu îi sunt favorabile, în încercarea de a se agăța de putere, potrivit Aljazeera.

Unul dintre manifestele citite la evenimentul de joi a adunat peste 800.000 de semnături și a avertizat că democrația braziliană este amenințată. „Riscăm o lovitură de stat, așa că societatea civilă trebuie să se ridice și să lupte împotriva acestui lucru pentru a garanta democrația”, a declarat pentru agenția de presă Associated Press Jose Carlos Dias, un fost ministru al justiției care a contribuit la redactarea scrisorii din 1977 și a celor două documente citite joi.

În Sao Paulo, șoferii blocați în trafic pe unul dintre principalele drumuri spre facultatea de drept au aplaudat și claxonat în timp ce studenții care mărșăluiau scandau sloganuri pro-democrație. Un uriaș aparat de vot electronic gonflabil de la intrarea principală a clădirii purta sloganul „Respect The Vote”.
Angajamentul lui Bolsonaro față de democrație a fost analizat de când a preluat funcția, în mare parte pentru că fostul căpitan de armată a glorificat cu insistență dictatura de două decenii a țării, care s-a încheiat în 1985.

Jocul lui Trump

Timp de mai bine de un an, în acțiuni care par a fi preluate direct din cartea de joc a lui Trump, Bolsonaro a afirmat că mașinile electronice de vot din Brazilia sunt predispuse la fraudă, deși, la fel ca Trump, nu a prezentat niciodată dovezi. Bolsonaro a rămas în mod constant în urma fostului președinte Luiz Inacio da Silva, cunoscut sub numele de Lula, în sondajele de opinie înainte de alegeri. Bolsonaro a început, de asemenea, să își exprime dorința unei mai mari implicări a forțelor armate în supravegherea alegerilor. Săptămâna trecută, oficiali ai armatei au vizitat sediul autorității electorale pentru a inspecta codurile sursă ale mașinilor de vot. Bolsonaro a afirmat că unii dintre înalții funcționari ai autorității lucrează împotriva sa.

Motorină mai iefrină pentru Brazilia

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat luni că s-a ajuns la un acord cu Moscova pentru a cumpăra motorină mult mai ieftină din Rusia, în ceea ce pare a fi cel mai recent beneficiu tangibil care rezultă din relația sa de prietenie cu președintele Vladimir Putin.

Bolsonaro, un fost căpitan de armată de extremă-dreapta, nu a oferit alte detalii. Nici biroul lui Bolsonaro, nici Ministerul Energiei și Minelor din Brazilia nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. „Are sens și, în cele din urmă, s-ar putea întâmpla”, a declarat un oficial de rang înalt din Ministerul Economiei, sub rezerva anonimatului, refuzând să dea mai multe detalii.

Un oficial de rang înalt de la compania petrolieră de stat Petroleo Brasileiro SA (PETR4.SA), sau Petrobras, care furnizează cea mai mare parte a combustibilului pe piața internă, a declarat pentru Reuters că ideea nu este surprinzătoare, dar ridică îngrijorări, fără a intra în detalii.

Prețurile ridicate la carburanți au afectat speranțele de realegere ale lui Bolsonaro înainte de votul din octombrie, lăsându-l în urma în sondaje în fața fostului lider de stânga Luiz Inacio Lula da Silva. Nu a fost imediat clar cum ar putea Brazilia să cumpere motorină rusească fără să se lovească de sancțiunile occidentale, impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Bolsonaro a ignorat rugămințile SUA și s-a întâlnit cu Putin cu doar câteva zile înainte de izbucnirea războiului, iar de atunci a declarat că relația sa cu liderul rus a permis Braziliei să mențină accesul la îngrășăminte care sunt cruciale pentru vastul sector agro-alimentar al țării.