Lumea la zi

În ton cu Estonia! Letonia își expulzează ambasadorul rus și reduce relațiile diplomatice cu statul lui Vladimir Putin

Steagul Letoniei
Sursă foto: AFP

Autoritățile din Letonia, prin vocea ministrului de externe, Edgars Rinkevics, i-au cerut luni ambasadorului rus din statul leton să părăsească teritoriul acestei țări. De altfel, oficialii de la Riga au susținut că  vor să reducă la minimum relațiile diplomatice cu Rusia.

Anunțul are loc la câteva ore după ce Estonia a decis să facă același lucru.

„Ambasadorul rus va părăsi Letonia până cel târziu la 24 februarie 2023. În mod similar, ambasadorul Republicii Letonia în Rusia va părăsi Rusia până la 24 februarie”, a susținut ministerul leton de externe, conform unui comunicat.

Acuzați de „rusofobie totală”

Ca răspuns la gestul Estoniei, Moscova a decis luni să-l expulzeze pe ambasadorul eston, aducând în discuție „rusofobia totală” a autorităților de la Tallinn, care se evidențiază prin intenția țării baltice de a rupe relațiile diplomatice cu Rusia.

„Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023. În anii din urmă, conducerea estonă a distrus cu bună știință întreaga gamă a relațiilor cu Rusia. Rusofobie totală, cultivarea ostilității față de țara noastră au fost ridicate de Talin la nivel de stat”, a anunțat Ministerul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-un comunicat.

De asemenea, replica rușilor vine după ce, la data de 11 ianuarie, Ministerul de Externe al Estoniei a anunțat că este imperioasă reducerea numărului de diplomați ruși la opt până la 1 februarie, scrie Hotnews.

„Scopul deciziei este realizarea parității în numărul de angajați ai ambasadei, ceea ce înseamnă că numărul de posturi în reprezentanțele ruse și estone în capitalele țărilor va fi același”, au susținut la acea vreme oficialii Ministerului de Externe de la Tallinn.

Ministrul eston de Externe, Urmas Reinsalu, a spus la momentul luării acestei decizii că ambasada Rusiei nu are ca scop promovarea și îmbunătățirea relațiilor diplomatice dintre administrația de la Tallinn și cea de la Moscova. Astfel, a continuat șeful diplomației estone, nu există niciun temei ca ambasada Rusiei să-și continue funcționarea în componența actuală.

Unite împotriva Rusiei

Cele trei țări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, s-au poziționat ferm împotriva agresiunii rusești în Ucraina, de fiecare când au avut ocazia. De altfel, oficialii celor trei state se numără printre membrii alianței NATO care i-au cerut Germaniei să livreze urgent tancuri Leopard 2 pe frontul ucrainean.

„Noi, miniștrii de externe leton, eston și lituanian, cerem Germaniei să livreze acum Ucrainei tancuri Leopard. Este nevoie de aceasta pentru a opri agresiunea rusă, a ajuta Ucraina și a restabili rapid pacea în Europa”; „Germania, ca putere europeană de frunte, are o responsabilitate specială în această privință”, a scris ministrul de externe leton Edgars Rinkevics pe pagina sa oficială de Twitter, scrie AFP, citat de Hotnews.

„Vom continua să sprijinim Ucraina pentru că Rusia plănuiește atacuri pe scară largă, și vom cere și altor țări care gândesc ca noi să-și sporească asistența pentru Ucraina”, a mai spus șeful diplomației letone, Reinsalu, într-o declarație oficială.