Lumea la zi

Ultimele declarații ale lui Serghei Lavrov! „Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât NATO şi UE să-şi revină cât mai curând posibil”

serghei lavreov, realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Diplomația rusă, prin vocea lui Serghei Lavrov a susținut că Moscova va face toate demersurile necesare pentru a aduce statele occidentale cu ”picioarele pe pământ”. Șeful Ministerului de Externe rus a făcut referire la blocul comunitar european și alianța politico militară NATO. Cele două entități sunt acuzate de Kremlin că vor slăbirea și capitularea Federației Ruse.

Comentariile lui Lavrov s-au sincronizat cu cele ale fostului președinte Dmitri Medvedev, cel din urmă a declarat că în cazul unei înfrângeri a Moscovei în războiul din Ucraina, Kremlinul ar putea declanșa un război nuclear.

Propaganda rusă prezintă războiul ca pe o luptă existențială dată între Occident și Rusia. Declarațiile lui Lavrov se încadrează în același tipar, liderul diplomației ruse a declarat că politicienii occidentali vor renunța la atitudinea arogantă, încrezută, și colonială față de Rusia.

Federația Rusă și Belarus desfășiară exerciții militare comune

”Sperăm că se va produce o trezire la realitate. Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât colegii noştri din NATO şi UE să-şi revină cât mai curând posibil”, a declarat Lavrov.

Afirmația lui Lavrov a fost făcută în cadrul unei vizite în Belarus, aliatul de încredere al Moscovei. Cele două state derulează în momentul de față exerciții militare aeriene comune. Simulările militare fac parte dintr-o serie lungă de activități militare, fapt ce a determinat îngrijorări în capitala Ucrainei, Kievul se teme de faptul că Putin ar încerca să atragă Minskul în război de partea Rusiei.

„Avem o poziţie comună cu privire la obiectivele care trebuie atinse şi cum să ne asigurăm că nici Rusia şi nici Belarus nu sunt ameninţate de vecinii noştri, fie că este vorba de Ucraina sau de oricine altcineva” a continuat Lavrov.

În același timp, Belarusul a precizat că miniștrii apărării din cele două țări au purtat discuții telefonice. Ucraina a avertizat de nenumărate ori că Belarus ar putea lansa campanii militare și în aceste condiții forțele ucrainene trebuie să asigure securitatea frontierelor.

Casa Albă a sancționat derapajele lui Lavrov

Relațiile dintre Occident și Federația Rusă, în momentul de față traversează o perioadă de îngheț după începerea Operațiunii Speciale de Eliberare, în timp ce occidentul o cataloghează ca fiind o agresiune nejustificată și neprovocată împotriva unui stat independent. O premieră pentru scena politicii internaționale de după al doilea Război Mondial.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a primit miercuri o mustrare dură din partea Casei Albe pentru că a afirmat că Statele Unite au format o coaliție de țări europene pentru a rezolva „chestiunea rusă” în același mod în care Adolf Hitler a căutat o „soluție finală” pentru eradicarea evreilor din Europa, conform agerpres.ro.

„Cum îndrăznește să compare ceva cu Holocaustul, orice. Cu atât mai puțin un război pe care ei l-au început”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. Lavrov, care a provocat o furie internațională anul trecut cu remarci despre Hitler, a declarat că Washingtonul folosește aceeași tactică ca Napoleon și naziștii în încercarea de a subjuga Europa pentru a distruge Rusia.

„La fel cum Hitler a vrut o ‘soluție finală’ pentru problema evreiască, acum, dacă îi citiți pe politicienii occidentali… ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”, a mai precizat Lavrov. Soluția finală” a fost proiectul lui Hitler pentru Holocaust, care a dus la uciderea sistematică a 6 milioane de evrei, precum și a membrilor altor minorități.

Lavrov a mai provocat indignare înainte cu remarci despre Hitler. În luna mai a anului trecut, el a spus că liderul nazist avea „sânge evreiesc”, atrăgând proteste furioase din partea Israelului. „Este aproape atât de absurd încât nu merită să răspundem, în afară de modul cu adevărat jignitor în care a încercat să ne prezinte în termenii lui Hitler și ai Holocaustului”, a declarat Kirby reporterilor în cadrul unui briefing.