Infofinanciar > Lumea la zi > Serbia, apel către SUA! „Să se respecte regulile decenței, sârbii să nu mai fie tratați ca niște indieni dintr-o rezervație”
Lumea la zi

Serbia, apel către SUA! „Să se respecte regulile decenței, sârbii să nu mai fie tratați ca niște indieni dintr-o rezervație”

serbia america sursa b92
sursa foto: b92

Ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, i-a cerut ambasadorului SUA la Belgrad, Christopher Hill, să respecte regulile decenței și să evite să-i trateze pe sârbi ca pe niște indieni dintr-o rezervație. Ministerul de Interne al Serbiei a publicat miercuri declarația lui Vulin.

„Nu știu ce a vrut să obțină ambasadorul Hill comentând acțiunile miniștrilor guvernului Serbiei, al cărui oaspete este, dar știu că ambasadorul sârb în SUA nu ar comenta niciodată acțiunile miniștrilor guvernului de la Washington. Ambasadorul Hill crede că poate să ne forțeze să facem tot ce vrea el, ca și cum am fi niște comanchi într-o rezervație”, a declarat Vulin, comentând un interviu cu diplomatul american pe canalul N-1 din Serbia, potrivit TASS.

„Nu știu ce speră să obțină ambasadorul Hill îndemnându-ne să recunoaștem Kosovo, dar mi se pare că nici el însuși nu știe ce vrea să obțină. Poate că ambasadorul va reuși să mă înlăture din [noul] guvern, dar nu va reuși să distrugă ideea unei Serbii independente, care își ia propriile decizii”, a declarat Vulin. Anterior, Hill, vorbind într-un interviu pentru N1 (filiala CNN din Balcani), a condamnat ferm recenta vizită a lui Vulin la Moscova și a mai arătat că Serbia ar trebui să impună sancțiuni Rusiei și să „se alăture poverii” împărtășite de mulți alți membri ai UE.

Decizii dure

La 22-23 august, Vulin a efectuat o vizită în Rusia, unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct al apărării, Alexander Fomin, cu ministrul de externe Serghei Lavrov și cu secretarul Consiliului de Securitate, Nikolay Patrushev. În timpul discuțiilor, s-a acordat o atenție serioasă crizei din Kosovo și Metohija.

La 31 iulie, situația din Kosovo și Metohija s-a înrăutățit brusc după ce poliția entității nerecunoscute a închis punctul de control de pe linia administrativă cu Serbia, intenționând să introducă carduri de migrație pentru sârbii care locuiesc în regiune începând cu 1 august și cerând, de asemenea, reînmatricularea mașinilor sârbești. Ca răspuns, sârbii din partea de nord a Kosovo au ieșit în stradă pentru a demonstra și a bloca principalele autostrăzi. Sirenele au sunat în mai multe orașe din nordul regiunii. Poliția și membrii forței internaționale de securitate din Kosovo (KFOR), care operează sub auspiciile NATO, au fost mutați pe podul peste râul Ibar, care face legătura între nordul și sudul orașului Kosovska Mitrovica. Ca urmare a eforturilor internaționale, Pristina a amânat până la 1 septembrie introducerea cardurilor de migrație și interzicerea plăcuțelor de înmatriculare sârbești.