Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Lavrov și-a anulat vizita în Serbia: „Încă nu stăpânim teleportarea”
Lumea la zi

Serghei Lavrov și-a anulat vizita în Serbia: „Încă nu stăpânim teleportarea”

Lavrov sursa foto Jurnalul
Sursa foto: Jurnalul

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov și-a anulat vizita în Belgrad după ce țările din jurul Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avionul său, a declarat duminică  o sursă de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe pentru agenția de presă Interfax.

Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian pentru avionul care ar fi urmat să-l transporte luni la Belgrad pe Lavrov.

„Diplomația noastră încă nu a reușit să stăpânească teleportarea”, a declarat o sursă din cadrul ministerului de Externe.

Serbia are legături culturale strânse cu Rusia. Aceasta a respins presiunile de a lua atitudine în fața Moscovei după izbucnirea războiului din Ucraina. De asemenea, nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva rușilor.

Serbia și Rusia

Președintele sârb, Aleksandar Vučić a stabilit Vladimir Putin un nou contract pe trei ani pentru achiziția de gaze rusești, într-o convorbire telefonică.

„Nu pot vorbi despre preţ acum, toate detaliile vor fi convenite cu Gazprom”, a spus  Vučić, relatează Reuters.

El a spus totuși că prețul gazelor va fi legat de prețul petrolului, însă nu a oferit mai multe detalii. În trecut, Serbia a mai semnat un contract cu rușii pe o perioadă de 10 ani, contract care a expirat pe 31 mai 2022. Acest acord reprezintă o problemă pentru Uniunea Europeană și ar putea îngreuna negocierile de aderare ale Serbiei la Uniunea Europeană.  CNN notează că această decizie ar putea face Comisia o altă abordare.

Președintele sârb a susținut că au fost discuții referitoare și la extinderea spațiului de stocare al gazelor în țara lui.

Planurile UE

CNN amintește că planurile de extindere ale UE includ și Serbia. Înalții de la Bruxelles o consideră importantă în Balcanii de Vest, având în vedere numărul de locuitori, poziția geografică și influența pe care o are în regiune. De asemenea, fără Serbia nu se poate discuta despre viitorul Bosniei și Hertegovinei și Kosovo.

„Putin a spus să-l sun dacă simt că mai este ceva de discutat”, a spus Vucic, cel mai apropiat aliat al lui Putin în Europa.

Serbia  a fost supusă recent presiuni din partea ţărilor occidentale pentru a-şi alinia politica externă cu blocul comunitar şi a impune sancţiuni Rusiei.

În anul 2008, Serbia și-a pus sectoarele de gaze și petrol la dispoziția companiilor rusești. Gazprom Neft şi Gazprom deţin împreună un pachet majoritar de acţiuni în singura companie petrolieră a ţării. Gazprom este acţionar majoritar la singura unitate de stocare a gazelor din ţară.