Infofinanciar > Lumea la zi > SUA flirtează cu Taiwanul sub ochii Chinei! Acord pentru facilitarea comerțului și discuții pe subiectul anticorupție
Lumea la zi

SUA flirtează cu Taiwanul sub ochii Chinei! Acord pentru facilitarea comerțului și discuții pe subiectul anticorupție

Taiwan Sua Sursă foto Dreamstime.com
Sursă foto: Dreamstime.com

Statele Unite au anunțat că vor începe negocieri comerciale oficiale cu Taiwanul, la doar câteva săptămâni după vizita controversată a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în insula asiatică.

Potrivit Bbc.com, prima rundă de discuții este așteptată să înceapă la „începutul toamnei”, a declarat Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA și pe agenda celor două state se vor afla subiecte precum facilitarea comerțului, comerțul digital și standardele anticorupție.

Inițiativa SUA-Taiwan privind comerțul secolului XXI a fost dezvăluită pentru prima dată în iunie, ambele părți afirmând acum că au „ajuns la un consens cu privire la mandatul de negociere”.

„Intenționăm să urmărim un program ambițios…. care va contribui la construirea unei economii a secolului XXI mai echitabile, mai prospere și mai rezistente”, a declarat Sarah Bianchi, reprezentantul adjunct al Statelor Unite pentru comerț, într-o declarație. Comerțul dintre SUA și Taiwan a fost în valoare de aproape 106 miliarde de dolari în 2020.

Anunțul vine în contextul în care China a lansat cele mai mari exerciții militare din istorie în jurul Taiwanului, după vizita doamnei Pelosi de la începutul lunii august și după acest moment relațiile dintre SUA și China au fost din ce în ce mai tensionate.

SUA, vânzări de arme către Taiwan

Conform „politicii unei singure Chine”, SUA recunosc și au legături oficiale cu China și nu cu insula Taiwan, dar mențin o relație neoficială „solidă” cu Taiwanul, inclusiv vânzări continue de arme către insulă pentru ca aceasta să se poată apăra singură.

Beijingul vede insula autonomă ca pe un teritoriu propriu, renegat, care trebuie să fie unit cu partea continentală, însă cu toate acestea, Taiwanul este o insulă autoguvernată care se consideră distinctă de continent.

Daniel Kritenbrink, cel mai înalt diplomat american pentru Asia de Est, a declarat că „coerciția crescândă a Beijingului….amenință pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan„. „Vom continua să luăm pași calmi, dar hotărâți, pentru a menține pacea și stabilitatea în fața eforturilor continue ale Beijingului de a o submina și de a sprijini Taiwanul, în conformitate cu politica noastră de lungă durată”, a declarat el.

În timp ce China consideră insula autoguvernată ca fiind o parte a teritoriului său și insistă ca aceasta să fie unificată cu partea continentală, prin forță dacă este necesar, Taiwanul are propria constituție, lideri aleși în mod democratic și aproximativ 300.000 de soldați activi în forțele sale armate.