Infofinanciar > Info > Europarlamentarul român Siegfried Mureșan cere interzicerea accesului în UE pentru 6.000 de ruși
Info

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan cere interzicerea accesului în UE pentru 6.000 de ruși

Siegfried Muresan
Foto: siegfriedmuresan..eu

Dacă la mijlocul lunii iunie, Consiliul şi Comisia Europeană au urmat exemplul Parlamentului European şi au interzis accesul în sediul lor lobby-ştilor companiilor ruse la Bruxelles, acum, un grup consistent de europarlamentari, printre care și demnitarul român Siegfried Mureșan, au cerut blocarea intrării în spațiul european a altor 6.000 de cetățeni ruși.

Astfel, conform unui comunicat semnat de Siegfried Mureșan, cei 6.000 de ruși sunt oficiali, oligarhi și propagandiști, toți profitori ai actualului regim de la Moscova.

De asemenea, trebuie spus că această listă a fost întocmită organizația lui Alexei Navalnii și sunt indicați ca fiind apropiați de Kremlin.

Scrisoarea celor 47

Europarlamentarul a anunțat că a co-semnat luni, alături de 47 de colegi din Parlamentul European, o scrisoare către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, în care cere interzicerea accesului în UE și înghețarea activelor acestor 6.000 de ruși.

”Federația Rusă duce, de jumătate de an, un război de agresiune împotriva Ucrainei, unde omoară oameni nevinovați și distruge orașe întregi. În același timp, după 6 luni de război, cetățeni ruși apropiați de regimul de la Kremlin încă se pot plimba liniștiți în vacanțe în Uniunea Europeană.  Sancțiunile aprobate până acum de Uniunea Europeană au fost utile și au afectat în mod cert Federația Rusă. Cu toate acestea, ele vizează doar o parte din cetățenii ruși care susțin războiul sângeros din Ucraina și care sunt beneficiari ai regimului corupt de la Moscova. De aceea, susținem ferm înăsprirea sancțiunilor și extinderea lor către un număr cât mai mare de persoane care susțin crimele comise de Federația Rusă”, mai arată Mureșan în comunicatul de care vorbeam mai sus.

Probabil, demersul va fi aprobat știut fiind că preşedintele Roberta Metsola a declarat la începutul lunii iunie că ”Nu trebuie să le oferim (rușilor) niciun spaţiu pentru a-şi răspândi propaganda şi naraţiunile false şi toxice despre invazia Ucrainei”.

Finlanda nu mai vrea nici turiști ruși

Ministrul finlandez de externe a prezentat, săptămâna trecută, un plan de limitare a vizelor turistice pentru numărul tot mai mare de ruși care călătoresc în țara nordică pentru a tranzita alte țări europene.

Zborurile din Rusia către UE au fost oprite după începerea ofensivei rusești în Ucraina, la 24 februarie. Finlanda, care are o graniță lungă cu Rusia, a devenit astfel o țară de tranzit importantă pentru călătorii ruși.

„Mulți au văzut în acest lucru o eludare a regimului de sancțiuni”, a declarat ministrul de externe Pekka Haavisto.

Totuși, regimul Schengen și legislația finlandeză nu permit interzicerea totală a vizelor pe baza naționalității, dar Helsinki poate reduce numărul de vize eliberate în funcție de categorie, inclusiv vizele turistice, a precizat Haavisto.