Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful OMS, după pandemia de coronavirus: Găsirea originilor COVID-19, o necesitate morală
Lumea la zi

Șeful OMS, după pandemia de coronavirus: Găsirea originilor COVID-19, o necesitate morală

coronavirus, sursa foto pan american healthorganization
sursa foto pan american healthorganization

Pandemia de Covid-19 a marcat o perioadă plină de provocări și greutăți pentru întreaga lume, Totul parcă s-a oprit în loc: viața oamenilor, munca, vacanțele, ieșirile cu prietenii. Un alt aspect extrem de important care a generat panică în acea perioadă a fost dezinformarea.

În momentul de vârf al virusului, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că pandemia cu noul coronavirus era însoțită de o „infodemie” de dezinformare. Distanțarea fizică impusă de Covid-19 nu a ajutat la oprirea propagandei de știri sau păreri din mediul online. Fiecare individ avea o opinie, o impresie și o teorie cu privire la sursa virusului care a distrus lumea la acea vreme.

Descoperirea adevărului despre virul Covid-19, corect din punct de vedere moral

Descoperirea originilor COVID-19 este un imperativ moral și toate ipotezele trebuie explorate, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, în cel mai clar indiciu de până acum că organismul ONU rămâne angajat în aflarea informației legate de cum a apărut acest virus.

O agenție americană a fost raportată de Wall Street Journal deoarece a declarat că pandemia ar fi fost probabil cauzată de o scurgere involuntară din laboratoarele chinezești, ceea ce a crescut presiunea asupra OMS pentru a găsi răspunsuri. Beijingul neagă această evaluare, care ar putea deveni publică în curând, după ce Camera Reprezentanților din SUA a votat în această săptămână pentru declasificarea ei. Camera Reprezentanților  SUA a votat în unanimitate pentru a solicita directorului Serviciului Național de Informații, Avril Haines, să declasifice informațiile cu privire la sursa  COVID-19, sporind presiunea asupra administrației liderului de la Casa Albă de a încuviința publicarea acestora.

3 ani de la folosirea cuvântului pandemie pentru prima oară

„Înțelegerea originii #COVID19 și explorarea tuturor ipotezelor rămâne: un imperativ științific, pentru a ne ajuta să prevenim viitoarele epidemii (și) un imperativ moral, de dragul milioanelor de oameni care au murit și al celor care trăiesc cu #COVID”, a declarat Tedros Adhanom, director general al Organizației Mondiale a Sănătății pe Twitter. Acesta a realizat mesajul pentru a marca trei ani de când OMS a folosit pentru prima dată cuvântul „pandemie” pentru a descrie epidemia globală de COVID-19.

Activiștii, politicienii și academicienii au declarat într-o scrisoare deschisă în acest weekend că aniversarea ar trebui să se concentreze pe prevenirea unei repetări a distribuției inegale a vaccinului COVID-19, spunând că aceasta a dus la cel puțin 1,3 milioane de decese, care puteau fi prevenite.

În 2021, o echipă condusă de OMS a petrecut săptămâni întregi în Wuhan, China, și în împrejurimile acesteia, unde au fost raportate primele cazuri la om. Aceștia au afirmat într-un raport comun că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la om prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare. În urma acestor crieri, China a declarat că nu mai este nevoie de alte vizite.

De atunci, OMS a înființat un grup consultativ științific privind agenții patogeni periculoși, dar nu a ajuns încă la nicio concluzie cu privire la modul în care a început pandemia, afirmând că lipsesc date esențiale, conform Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.