Infofinanciar > Lumea la zi > CNN: China nu prezintă impactul real al epidemiei de COVID. Acuzațiile Organizației Mondiale a Sănătății
Lumea la zi

CNN: China nu prezintă impactul real al epidemiei de COVID. Acuzațiile Organizației Mondiale a Sănătății

covid china sursa foto xinhuanet.com
sursa foto: xinhuanet.com

Organizația Mondială a Sănătății a acuzat China că „subestimează” gravitatea epidemiei de Covid și a criticat definiția „îngustă” a ceea ce reprezintă un deces cauzat de Covid, în timp ce oficiali de top din domeniul sănătății la nivel mondial îndeamnă Beijingul să împărtășească mai multe date despre răspândirea explozivă.

„Continuăm să cerem Chinei date mai rapide, mai regulate și mai fiabile privind spitalizările și decesele, precum și o secvențiere virală mai cuprinzătoare, în timp real”, a declarat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

OMS acuză China că nu raportează decesele

„OMS este îngrijorată de riscul pentru viața din China și a reiterat importanța vaccinării, inclusiv a dozelor de rapel, pentru a proteja împotriva spitalizării, a bolilor grave și a deceselor”, a spus Ghebreyesus.

Vorbind mai detaliat, directorul executiv al OMS pentru urgențe sanitare, Mike Ryan, a declarat că cifrele publicate de China „sub-reprezintă adevăratul impact al bolii” în ceea ce privește internările în spitale și la terapie intensivă, precum și decesele.

El a recunoscut că multe țări au înregistrat decalaje în raportarea datelor din spitale, dar a indicat definiția „îngustă” a Chinei a unui deces Covid ca fiind o parte a problemei.

Țara enumeră doar acei pacienți Covid care au cedat cu insuficiență respiratorie ca fiind morți din cauza Covid. În cele două săptămâni anterioare datei de 5 ianuarie, China a raportat mai puțin de 20 de decese din cauza cazurilor locale de Covid, potrivit cifrelor publicate pe site-ul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) – chiar dacă epidemia a copleșit spitalele și crematoriile pe fondul unor aparente valuri de Covid în mai multe orașe.

Joi, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că țara a împărtășit întotdeauna informații despre epidemii „în timp util, deschis și transparent” și a insistat că situația COVID a țării sale este „sub control”, scrie CNN.

„Se speră că secretariatul OMS va adopta o poziție bazată pe știință, obiectivă și justă și va juca un rol pozitiv în abordarea pandemiei la nivel global”, a declarat purtătorul de cuvânt Mao Ning în cadrul unei conferințe de presă zilnice.

Experții chinezi vor participa la o ședință obișnuită a statelor membre ale OMS pentru a „răspunde la problemele tehnice care sunt de interes pentru alte părți”, a declarat Mao, adăugând că China va continua să monitorizeze îndeaproape posibilele mutații ale virusului și să publice informații relevante.

„Datele nu sunt disponibile”

Oficialii OMS, care s-au confruntat cu controlul strict al Beijingului asupra accesului la date pe tot parcursul pandemiei, au devenit din ce în ce mai vocali în apelurile lor pentru informații fiabile, în timp ce un focar major de epidemie se răspândește în centrele urbane din China, în urma unei relaxări abrupte a controalelor bolii luna trecută.

Creșterea numărului de cazuri într-o țară cu 1,4 miliarde de locuitori a stârnit, de asemenea, îngrijorări la nivel mondial cu privire la potențiala apariție a unor noi variante – și la nivelul de monitorizare și partajare a datelor de către China. O serie de țări au pus în aplicare cerințe de testare Covid pentru călătorii din China, invocând lipsa de date privind tulpinile care circulă acolo.

Miercuri, Uniunea Europeană „a încurajat cu tărie” statele sale membre să introducă cerința unui test Covid negativ pentru pasagerii care călătoresc din China în UE, potrivit unei declarații publicate de președinția suedeză a blocului.

Tedros, de la OMS, a declarat miercuri că este „de înțeles” că unele țări iau aceste măsuri, „în condițiile în care circulația în China este atât de mare și nu există date complete”.

Ministerul de Externe al Chinei a criticat la începutul acestei săptămâni măsurile ca fiind neștiințifice și a promis că va lua „contramăsuri corespunzătoare pentru diferite situații, în conformitate cu principiul reciprocității”.

Unii experți în domeniul sănătății din întreaga lume au criticat, de asemenea, controalele de călătorie specifice ca fiind ineficiente și și-au exprimat îngrijorarea că astfel de măsuri ar putea alimenta rasismul și xenofobia.

Nu a fost raportată nicio nouă variantă

Într-o declarație online actualizată joi, GISAID – o inițiativă internațională pentru schimbul de date genomice ale virusurilor care provoacă gripa și Covid-19 – a declarat că China a continuat „să își intensifice” eforturile de supraveghere, iar analizele preliminare au indicat că datele raportate seamănă foarte mult cu cele ale variantelor cunoscute care se răspândesc deja la nivel mondial.

Oficialii chinezi din domeniul sănătății au prezentat, de asemenea, date genomice recente unui organism consultativ al OMS în timpul unei reuniuni cu ușile închise care a avut loc marți. Într-o declarație de miercuri, organismul consultativ al OMS a declarat că variantele detectate în China sunt cunoscute și au circulat în alte țări, nefiind raportată încă nicio variantă nouă de către CDC-ul chinez.

Dar grupul consultativ și înalții oficiali ai OMS au subliniat necesitatea de a obține mai multe date genomice. Cea mai recentă situație se adaugă la provocările de lungă durată pentru organismul ONU, care s-a confruntat cu critici la începutul pandemiei, deoarece nu a făcut presiuni suficiente asupra Chinei pentru a obține date, în contextul în care se temea că Beijingul ascunde informații esențiale.

„Sunt mult mai multe date care trebuie împărtășite din partea Chinei și, în plus, din întreaga lume, astfel încât să putem urmări această pandemie pe măsură ce intrăm în acest al patrulea an”, a declarat miercuri Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid.

„Avem nevoie de mai multe informații privind secvențierea în întreaga țară, (și pentru ca) aceste secvențe să fie împărtășite cu bazele de date disponibile publicului, cum ar fi GISAID, astfel încât să se poată face analize mai profunde”, a spus ea.