Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful Națiunilor Unite se întoarce în Ucraina. Siguranța alimentară și exporturile cerealelor, motivele întâlnirii cu Zelenski
Lumea la zi

Șeful Națiunilor Unite se întoarce în Ucraina. Siguranța alimentară și exporturile cerealelor, motivele întâlnirii cu Zelenski

Zelenski Gueterres, sursă foto CBS
sursă foto CBS

Șeful ONU, Antonio Guterres, se deplasa marți în Ucraina pentru a se întâlni la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski, în a treia sa călătorie de la invazia Rusiei, a declarat purtătorul său de cuvânt, conform agenției de știri AFP. „Secretarul general tocmai a sosit în Polonia în drum spre Ucraina”, a declarat Stephane Dujarric.

Guterres va sosi la Kiev în cursul zilei de marți, înainte de a se întâlni cu Volodimir Zelenski miercuri dimineață „pentru a discuta despre continuarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră (programul de export de cereale) în toate aspectele sale, precum și despre alte chestiuni pertinente”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Șeful ONU, noi discuții cu Zelenski

Guterres urmează să părăsească Ucraina miercuri și să se întoarcă la sediul Națiunilor Unite din New York a doua zi. Nu au fost oferite alte detalii despre această vizită, cea de-a treia a șefului ONU, după călătoriile în Ucraina din aprilie și august anul trecut, în urma invaziei Rusiei din 24 februarie 2022.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc la aniversarea începutului războiului, Guterres a criticat invazia ca fiind o „încălcare flagrantă” a Cartei ONU și a dreptului internațional.

„A dezlănțuit moartea, distrugerea și strămutarea pe scară largă”, a declarat el în fața celor 15 membri ai Consiliului, din care face parte și Rusia, membru permanent, afirmând că viața este „un iad pentru poporul ucrainean”, scrie The Times of Israel.

Opt milioane de ucraineni refugiați

Guterres a subliniat prețul uman al războiului, spunând că peste opt milioane de ucraineni au fugit în alte părți ale Europei, iar alte 5,4 milioane sunt strămutate în interiorul țării.

Jumătate dintre copiii ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele și se confruntă cu riscuri mai mari de violență, abuz și exploatare, a declarat el luna trecută în fața Consiliului de Securitate.

La sfârșitul lunii februarie, Adunarea Generală a ONU a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina. Dar reuniunea Consiliului de Securitate cu ocazia aniversării a fost în mare măsură simbolică.

Cel mai puternic organism al ONU s-a reunit de 40 de ori în ultimul an cu privire la războiul din Ucraina, dar nu a reușit să impună vreo rezoluție din cauza faptului că Rusia și-a exercitat mereu dreptul de veto.

Șeful ONU, potențial mediator în război

În ultimul an, Guterres s-a oferit în mod regulat să acționeze ca mediator între Kiev și Moscova în cazul în care cele două părți doresc să înceapă un dialog. În timpul primei sale vizite în Ucraina după invazia Rusiei, Guterres a calificat războiul drept „o absurditate în secolul (XXI)”.

Acea călătorie, în timpul căreia s-a întâlnit și cu Zelenski, a fost marcată de un atac aerian rusesc asupra Kievului, în urma căruia un jurnalist a murit. Vizita a urmat unor discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova. Călătoria lui Guterres din august s-a concentrat pe deblocarea exporturilor de cereale.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost negociată de ONU cu Turcia în iulie anul trecut și a contribuit la reducerea spiralei prețurilor la alimente care a dus la foamete în țările în curs de dezvoltare. Acordul urmează să expire luna aceasta.