Infofinanciar > Lumea la zi > Secretarul General al ONU face predicții sumbre referitor la criza alimentară. Ce soluții are Antonio Guterres
Lumea la zi

Secretarul General al ONU face predicții sumbre referitor la criza alimentară. Ce soluții are Antonio Guterres

Antonio Guterres - sursa foto - b1tv.ro
Sursa foto - b1tv.ro

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a solicitat Rusiei să permită exportul cerealelor ucrainiene, iar Occidentul să permită accesul îngrășămintelor rusești pe piețele din lumea întreagă. Scopul acestor măsuri este combaterea cât mai eficientă a crizei alimentară care se resimte la nivel global.

Secretarul General poartă negocieri, având ca subiect aceste două măsuri, cu Rusia, Ucraina, Statele Unite al Americii, Turcia și Uniunea Europeană de câteva săptămâni. Aceste discuții pot ajuta la eliminarea minelor din apropierea porturilor din Ucraina, garantând astfel circulația navelor.

Ce ar trebui să facă Rusia, dar și Occidentul

Despre cereale, Antonio Guterres spune că, potrivit g4media, că : „Rusia trebuie să permită exportul sigur și securizat al cerealelor depozitate în porturile ucrainiene.”. Secretarul General al ONU spune și că, o soluție  poate să fie explorarea unor rute de transport alternative, chiar dacă acest lucru nu va rezolva complet situația.

Antonia Guterres declară că : „Am speranță, dar mai este un drum ung de parcurs. Implicațiile de securitate, economice și financiare complexe necesită bunăvoință din partea tuturor părților.”. Politicianul portughez a refuzat să dea divulge mai multe detalii ca să nu compromită o viitoare înțelegere.

Tot acesta spune că o criză alimentară nu poate fi combătută în mod optim fără un proces de reintegrare pe piețele mondiale a producției din Ucraina, chiar dacă există un război. De asemenea, este importantă și reintegrarea îngrășămintelor și a alimentelor care provin din Belarus și Rusia.

Conform unor analiști, îngrășămintele nu fac parte din setul de sancțiuni occidentele împotriva Rusiei după ce acest stat a invadat Ucraina. În schimb, există posibilitatea ca achiziționarea lor să fie blocată de măsurile care au fost luate contra sistemului financiar rus.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite a tras un semnal de alarmă asupra unei lipse la nivel global de alimente în lunile care vor urma, adăugând că dacă oamenii nu sunt hrăniți, conflictele sunt alimentate.

Antonia Guterres spune că războiul dintre Rusia și Ucraina a agravat cauzele care conduc la criza de alimente pe plan golbal. Acești factori amplificați sunt : pandemia de coronavirus, schimbările de tip climatic și faptul că există inegalități din ce în ce mai mari între țările bogate și statele cu un nivel de trai scăzut. Această criză, spune portughezul, creează riscul ca zeci de milioane de oameni să aibă parte de foamete, malnutriție și nesiguranță alimentară. Mai mult, acest fenomen, dacă nu se iau măsurile menționate mai sus, poate dura câțiva ani.

Politicianul portughez avertizează, potrivit PRO TV Chișinău, că : „În doar doi ani, numărul persoanelor care suferă de insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie, la 276 de milioane astăzi.”.