Infofinanciar > Lumea la zi > Consilierul președintelui Zelenski avertizează: „Rușii vor intra în Moldova și pe urmă vor intra și în România”
Lumea la zi

Consilierul președintelui Zelenski avertizează: „Rușii vor intra în Moldova și pe urmă vor intra și în România”

Trupe-rusesti-2 sursa universul.net
Sursa foto: universul.net

Mikhailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a explicat în cadrul unui interviu acordat recent că, dacă Rusia nu este oprită, invazia Republicii Moldova și, ulterior, a României sunt iminente. Prin urmare, aliații Ucrainei, deci implicit și țara noastră, trebuie să susțină în continuare Ucraina.

„Noi încercăm să explicăm natura acestui conflict, a acestui război. Vreau să transmit celor 25% populației din României (care dezaprobă ajutorarea Ucrainei – nr): voi sunteți de acord ca rușii să vină la voi și să taie copiii voștri?”, a declarat consilierul prezidențial Mikhailo Podoliak.

Potrivit acestuia, românii nu au altă șansă decât să ajute Ucraina, pentru că „Dacă nu sunteți de acord să ajutați acum Ucraina și nu vă pare rău de tot ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va fi oprită, rușii vor intra în Moldova și pe urmă vor intra și în România și este posibil ca Rusia să domine în întreaga Europa. De asta noi trebuie să explicăm natura acestui război: Nu este război pentru teritoriu, este un război pentru dreptul de a trăi așa cum vrei tu.”

Mikhailo Podoliak mai susține că mesajele Federației Ruse sunt foarte clare că nu va respecta prevederile dreptului internațional și că Moscova „va investi bani în corupție, în deturnare a ordinii publice din aceste țări și în partidele radicale, pentru a face dezordine în interiorul acestora”.

Nu va exista niciun plan de negocieri cu Rusia

Mesajul consilierului prezidențial este clar și radical: „Noi acum spunem foarte tranșant că, fie ne întoarcem la ordine, fie Europa nu va exista în general, iar voi trebuie să faceți o alegere. Ce părere aveți despre un plan de securitate propus de Marea Britanie, Germania și Franța pentru ca Ucraina să înceapă negocierile cu Rusia? Cum îl vedeți? Acest plan nu există acum. Nu este și nu va exista.”

În pledoaria sa pentru continuarea sprijinirii militare a Ucrainei, Mikhailo Podoliak îi culpabilizează la modul general pe toți cei care propun demararea unor negocieri între Kiev și Moscova: „După un an de război, după ce zeci de mii de ucraineni au fost uciși, voi ne propuneți să ne punem în genunchi față de Rusia și să începem negocieri. Pentru că asta înseamnă acest plan. Sună foarte straniu: ei (n.r.- rușii) au venit aici, au ucis oamenii, au violat și voi ne spuneți că trebuie să începeți negocieri și să le cedați niște teritorii lor.”

Potrivit lui Podoliak, ipoteza unor viitoare negocieri care să plece de la ideea renunțării la teritoriile ocupate de Rusia reprezintă o naivitate: „Este foarte straniu să credeți că politica este așa de simplă, se cedează un teritoriu și gata. Atunci am o întrebare: de ce credeți că Rusia se va opri aici? De ce nu credeți că Rusia va merge și mai departe. Naivitatea nu poate fi o parte a unei politici. În 2014, europenii ne-au spus să cedăm o parte din teritoriu și va veni pace. A venit pacea după aceasta? Rusia a intrat pe teritoriul nostru, a lansat rachete, a făcut mai multe crime, violuri, în regiunea Kievului, în Zaporojie și alte regiuni. Au încălcat dreptul internațional. Numai acum procuratura noastră a început 70.000 de dosare de tot ce a făcut Rusia”, a explicat consilierul.

Europa nu trebuie să se mai teamă de Rusia

În opinia lui Podoliak, pentru ca Ucraina să câștige războiul, aliații europeni ai Kievului trebuie să investească masiv în apărare. „În primul rând, Europa trebuie să înceteze să-i mai fie frică de Rusia. În al doilea rând, Europa trebuie să înțeleagă că nu va mai exista lumea așa cum ea a fost până la război. (…) Trebuie să înțeleagă că dacă există o țară hotărâtă să meargă până la capăt, această țară trebuie să fie susținută. De asemenea, este necesar ca Europa să înceapă să investească masiv în complexul de apărare, pentru că situația a arătat că lipsa de investiții în sectorul de apărare se poate termina foarte rău.”

Deși a avut mesaje vehemente la adresa conaționalilor care dezaprobă ajutorarea Ucrainei, consilierul președintelui Volodimir Zelenski susține că România este un aliat „perfect”. „Dacă este vorba despre părerea mea personală, eu aș caracteriza atitudinea României față de Ucrainei ca fiind perfectă. Guvernul României înțelege foarte clar esența acestui război și care sunt riscurile dacă acest război nu se va termina. România a susținut Ucraina și a inițiat și inițiază mai multe discuții sau mai multe proiecte importante. (…) Avem relații bazate pe încredere și sunt convins că ne vom înțelege pe toate punctele aflate în discuție”, a explicat Mikhailo Podoliak, care a mai precizat că Ucraina este recunoscătoare țărilor care au adăpostit cetățenii țării, inclusiv România și Moldova, „dar noi vrem ca aceste persoane să se întoarcă”, a mai precizat consilierul citat de Hotnews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.