Infofinanciar > Lumea la zi > Promisiunile ONU pentru statele sărace. Antonio Guterres: „Țările puțin dezvoltate au nevoie de 500 de miliarde de dolari pe an”
Lumea la zi

Promisiunile ONU pentru statele sărace. Antonio Guterres: „Țările puțin dezvoltate au nevoie de 500 de miliarde de dolari pe an”

Antonio Guterres ONU, Sursa foto UNICEF
Sursa foto: UNICEF

Antonio Guterres precizează că națiunile bogate ar trebui să ofere 500 de miliarde de dolari pe an pentru a ajuta statele cele mai defavorizate, „prinse în cicluri vicioase”, să-și stimuleze economiile.

Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat țările bogate și giganții energetici pentru că sugrumă țările sărace cu rate ale dobânzii „prădătoare” și prețuri paralizante pentru combustibili.

În discursul rostit sâmbătă, în ziua deschiderii summitului ONU pentru țările cel mai puțin dezvoltate (LDC), care a avut loc în Qatar, Antonio Guterres a declarat că națiunile bogate ar trebui să ofere 500 de miliarde de dolari anual pentru a ajuta statele „prinse în cercuri vicioase” care le blochează eforturile de a stimula economiile și de a îmbunătăți sănătatea și educația.

Antonio Guterres a criticat modul în care sunt tratate națiunile sărace

Antonio Guterres a iterat în deschiderea summitului ONU de astăzi principalele probleme pe care le întâmpină statele sărace.

„Suntem perfect conștienți de inechitățile create de sistemul nostru economic și financiar global inechitabil. Dezvoltarea economică este o provocare atunci când țările sunt lipsite de resurse, se îneacă în datorii și încă se luptă cu nedreptatea istorică a unui răspuns inegal COVID-19”, adaugă Guterres.

Summitul celor 46 de țări cel mai puțin dezvoltate are loc în mod normal o dată la 10 ani, dar a fost amânat de două ori din 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. Afganistan și Myanmar, două dintre cele mai sărace țări, nu sunt prezente la reuniunea din capitala Qatarului, Doha, deoarece guvernele lor nu sunt recunoscute de membrii ONU. Nu a participat niciun lider al uneia dintre marile economii ale lumii.

În deschiderea summitului, Guterres a criticat imediat modul în care sunt tratate națiunile sărace de către cele mai puternice.

„Voi țările cel mai puțin dezvoltate reprezentați unul din opt oameni de pe Pământ. Am o admirație enormă pentru eforturile dumneavoastră remarcabile. Dar țările dumneavoastră sunt, de asemenea, prinse în cercuri vicioase care îngreunează dezvoltarea. Combaterea catastrofei climatice este o provocare atunci când costul capitalului este foarte ridicat, iar ajutorul financiar primit este o picătură în găleată. Giganții din domeniul combustibililor fosili obțin profituri uriașe, în timp ce milioane de oameni din țările voastre nu pot pune mâncare pe masă”, a spus oficialul ONU.

State sărace prinse în capcană

Guterres a declarat că cele mai sărace națiuni au fost lăsate în urmă în „revoluția digitală”, iar războiul din Ucraina nu a făcut decât să crească prețurile pe care le plătesc pentru alimente și combustibil.

„Sistemul nostru financiar global a fost conceput de țările bogate, în mare parte în beneficiul lor. Lipsiți de lichidități, mulți dintre voi sunt blocați pe piețele de capital de ratele dobânzilor prădătoare”, atenționează Antonio Guterres.

În condițiile în care statele mai sărace sunt prinse într-o „furtună perfectă pentru perpetuarea sărăciei și a nedreptății”, liderul ONU a declarat că țările cel mai puțin dezvoltate au nevoie de „cel puțin” 500 de miliarde de dolari pe an pentru a-și depăși problemele, pentru a construi industrii care să creeze locuri de muncă și pentru a rambursa datoriile, potrivit aljazeera.com.

De asemenea, țările mai bogate au promis, dar nu au reușit, să producă sute de miliarde de dolari pentru a ajuta statele mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice. Guterres a declarat că ONU va „continua să facă presiuni pentru obținerea resurselor deja promise”.

Promisiuni încălcate

Președintele din Malawi, Lazarus Chakwera, președintele summitului, a atacat, de asemenea, „promisiunile încălcate” făcute de comunitatea internațională, afirmând că ajutorul nu este „o favoare sau un act de caritate”, ci o „responsabilitate morală”.

Conform propunerilor numite „Programul de acțiune de la Doha”, va fi creat un sistem de stocuri de alimente pentru a ajuta țările care se confruntă cu crize alimentare cauzate de secetă și prețuri ridicate. Planul prevede, de asemenea, crearea unui centru de investiții pentru a ajuta țările cel mai puțin dezvoltate să atragă fonduri străine și reducerea ratelor dobânzilor pentru a atenua efectul datoriilor.

În acest an, Bhutan va deveni una dintre cele șapte țări, alături de Bangladesh, Laos, Nepal, Angola, Sao Tome și Insulele Solomon, care vor „ieși” din statutul de țări cel mai puțin dezvoltate până în 2026.