Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful ChatGPT promite să nu părăsească Europa. Discuții cu privire la legislația UE din punct de vedere al inteligenței artificiale
Lumea la zi

Șeful ChatGPT promite să nu părăsească Europa. Discuții cu privire la legislația UE din punct de vedere al inteligenței artificiale

Chat GPT digitaltrends.com
sursa foto digitaltrends.com

Aluziile anterioare ale lui Sam Altman, CEO-ul companiei care a creat ChatGPT, potrivit cărora OpenAI ar putea ieși de pe piața blocului comunitar de state, au fost întâmpinate cu critici din partea Comisiei Europene. Omul din spatele popularului chatbot de inteligență artificială ChatGPT a declarat că firma sa, OpenAI, nu intenționează să părăsească piața din Europa, după ce comentarii anterioare au stârnit critici în rândul țărilor membre UE.

„Am avut parte de o săptămână foarte productivă în ceea ce privește conversațiile cu liderii Uniunii Europene. Am discutat despre cum să reglementăm cel mai bine AI! Suntem încântați să continuăm să operăm aici și, bineînțeles, nu avem niciun plan de a părăsi această piață”, a scris vineri pe Twitter Sam Altman.

Legislația UE cu privire la inteligența artificială

Miercuri, Altman ar fi declarat că OpenAI ar putea lua în considerare posibilitatea de a părăsi piața din blocul comunitar în cazul în care viitoarea legislație a UE privind inteligența artificială, cunoscută sub numele de AI Act, ar fi prea strictă. Membrii Parlamentului European au adăugat în ultimul moment cerințe la textul legii pentru a reglementa sistemele de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT. Legislația trebuie acum să fie negociată cu reprezentanții țărilor UE înainte de a deveni definitivă. Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a criticat comentariile inițiale ale lui Altman.

„Nu are rost să încercăm să șantajăm susținând că, prin elaborarea unui cadru clar, Europa întârzie implementarea inteligenței artificiale generative. Dimpotrivă! Prin Pactul AI pe care l-am propus, ne dorim să ajutăm companiile în pregătirea lor pentru Actul UE privind IA”, a scris comisarul francez pe Twitter. Directorul general al OpenAI, Altman, a făcut un turneu în Europa în această săptămână și a vizitat țări precum Marea Britanie, Franța și Germania. El s-a întâlnit cu cancelarul german, Olaf Scholz, cu președintele francez, Emmanuel Macron și cu ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire. OpenAI nu are încă un sediu oficial în UE, iar oficialii francezi speră că Altman va lua în considerare posibilitatea de a se stabili acolo, a declarat săptămâna aceasta un oficial de rang înalt din Guvernul francez, vorbind sub protecția anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să vorbească public.

Abordarea strictă a autorității franceze de protecție a datelor cu privire la confidențialitate, precum și cele cinci plângeri  în curs de soluționare împotriva ChatGPT în această țară, nu ar trebui să fie văzute ca o problemă, a declarat oficialul guvernamental. „Nu CNIL-ul francez este cel care a blocat ChatGPT, nu-i așa?”, a adăugat oficialul, referindu-se la decizia autorității de reglementare italiene de a bloca temporar popularul chatbot din cauza nerespectării normelor de confidențialitate.

ChatGPT, interzis în Italia

Au crescut apelurile pentru suspendarea noilor versiuni ale popularului instrument de inteligență artificială. Autoritatea italiană de reglementare în materie de confidențialitate a ordonat interzicerea ChatGPT din cauza unor presupuse încălcări ale confidențialității. Autoritatea națională de protecție a datelor a declarat că va bloca imediat și va investiga OpenAI, compania americană care se află în spatele popularului instrument de inteligență artificială, cu privire la procesarea datele utilizatorilor italieni. Ordinul este temporar, până când compania va respecta legea de referință a UE privind confidențialitatea, Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

Apelurile de suspendare a noilor versiuni ale ChatGPT și de investigare a producătorului său, OpenAI, din cauza unei serii de riscuri privind confidențialitatea, securitatea cibernetică și dezinformarea, sunt tot mai numeroase de ambele părți ale Atlanticului. Elon Musk și zeci de experți în inteligență artificială au cerut săptămâna aceasta o pauză la actualizările ChatGPT. Grupul de apărare a consumatorilor BEUC a solicitat, de asemenea, la 30 martie, ca autoritățile UE și naționale, inclusiv organismele de supraveghere a protecției datelor, să investigheze ChatGPT. Autoritatea a declarat că acestei companii îi lipsește un temei legal care să justifice „colectarea și stocarea în masă a datelor cu caracter personal pentru a antrena algoritmii” ChatGPT.

De asemenea, compania prelucrează datele în mod inexact, a adăugat aceasta. ChatGPT a suferit, de asemenea, o încălcare a datelor și a expus conversațiile utilizatorilor și informațiile de plată ale acestora săptămâna trecută, a precizat autoritatea italiană. Aceasta a adăugat că OpenAI nu verifică vârsta utilizatorilor și expune „minorii la răspunsuri absolut nepotrivite în comparație cu gradul lor de dezvoltare și de autocunoaștere”. OpenAI nu are un birou în UE, dar reprezentantul său în Spațiul Economic European are la dispoziție 20 de zile pentru a comunica modul în care intenționează să aducă ChatGPT în conformitate cu normele UE privind confidențialitatea sau riscă o sancțiune de până la 4 % din veniturile sale globale, conform Politico .