Infofinanciar > Lumea la zi > Inteligența artificială, respinsă chiar de experții din domeniul tehnologiei! Este AI „un risc existențial” pentru omenire?
Lumea la zi

Inteligența artificială, respinsă chiar de experții din domeniul tehnologiei! Este AI „un risc existențial” pentru omenire?

Chat GPT digitaltrends.com
Credit imagine: digitaltrends.com

Deși inteligența artificială a devenit parte din multiple domenii de activitate, inclusiv recfreaționale și artistice, unii dintre oamenii care au ajutat la dezvoltarea ei se tem de efectele pe care le-ar putea avea pe termen lung și, mai ales, de pericolele pe care le-ar presupune atunci când cade în mâinile nepotrivite.

Inteligența artificială ar putea prezenta riscuri existențiale, iar guvernele trebuie să știe cum să se asigure că această tehnologie nu este „folosită în mod abuziv de oameni răi”, a avertizat miercuri fostul director general al Google, Eric Schmidt.

Viitorul inteligenței artificiale a fost propulsat în centrul conversațiilor dintre tehnologi și factorii de decizie politică care se luptă cu modul în care va arăta tehnologia în viitor și cum ar trebui reglementată.

Punctele pro și contra în folosirea AI

ChatGPT, chatbotul care a devenit viral anul trecut, a stârnit, fără îndoială, o mai mare conștientizare a inteligenței artificiale, pe măsură ce marile firme din întreaga lume încearcă să lanseze produse rivale și să vorbească despre capacitățile lor de inteligență artificială.

Vorbind la Summit-ul Consiliului CEO al Wall Street Journal din Londra, Schmidt a declarat că preocuparea sa este că inteligența artificială este un „risc existențial”.

„Iar riscul existențial este definit ca fiind mulți, mulți, mulți, mulți, mulți, mulți oameni răniți sau uciși”, a spus Schmidt.

„Există scenarii, nu astăzi, dar în curând, în mod rezonabil, în care aceste sisteme vor fi capabile să găsească exploatări de tip zero-day în probleme cibernetice sau să descopere noi tipuri de biologie. Acum, acest lucru este ficțiune astăzi, dar raționamentul său este probabil să fie adevărat. Iar atunci când se va întâmpla acest lucru, vrem să fim pregătiți să știm cum să ne asigurăm că aceste lucruri nu sunt folosite în mod abuziv de oameni răi.”

Exploatările de tip zero-day sunt vulnerabilități de securitate descoperite de hackeri în software și sisteme.

Schmidt, care a fost CEO al Google între 2001 și 2011, nu a avut o opinie clară cu privire la modul în care ar trebui reglementată IA, dar a spus că este o „întrebare mai amplă pentru societate”. Cu toate acestea, el a spus că este puțin probabil să fie înființată în SUA o nouă agenție de reglementare dedicată reglementării AI, titrează CNBC.

Și alte personalități din tech se tem

Schmidt nu este prima personalitate importantă din domeniul tehnologiei care avertizează cu privire la riscurile AI.

Sam Altman, CEO al OpenAI, care a dezvoltat ChatGPT, a recunoscut în martie că este „puțin speriat” de inteligența artificială. El a spus că este îngrijorat de guvernele autoritare care dezvoltă această tehnologie, CEO-ul Elon Musk a declarat în trecut că, în opinia sa, IA reprezintă unul dintre „cele mai mari riscuri” pentru civilizație. CEO Sundar Pichai, care a supervizat recent lansarea de către companie a propriului chatbot numit Bard AI, a declarat că tehnologia va avea „un impact asupra fiecărui produs din fiecare companie”, adăugând că societatea trebuie să se pregătească pentru aceste schimbări.

Schmidt a făcut parte din Comisia națională de securitate privind IA în SUA, care în 2019 a început o analiză a tehnologiei, inclusiv un potențial cadru de reglementare. Comisia și-a publicat analiza în 2021, avertizând că SUA nu sunt suficient de pregătite pentru era IA.