Infofinanciar > Lumea la zi > Jerusalem Post: Războiul palestinian împotriva Israelului nu reprezintă o reacție la măsurile luate de premierul Netanyahu
Lumea la zi

Jerusalem Post: Războiul palestinian împotriva Israelului nu reprezintă o reacție la măsurile luate de premierul Netanyahu

sursă foto: alephnews.ro; atac in Israel
FOTO: alephnews.ro

Mai mulți jurnaliști și experți care scriu despre Israel par să fie afectați de ceea ce unii numesc sindromul „născut ieri”, în care pretind că terorismul arab palestinian reprezintă o replică acordată politicii israeliane recente. Cel mai frecvent exemplu este atunci când aceștia susțin că terorismul arab este un răspuns la prezența Israelului în teritoriile pe care le-a câștigat în Războiul de Șase Zile din 1967, ca și cum nu ar fi existat niciun război arab împotriva Israelului înainte de 1967.

Acum, se văd semne ale sindromului „Născut ieri” în afirmațiile conform cărora ultimele atacuri teroriste arabe palestiniene sunt din vina guvernului israelian recent ales. Asociația Rabinică Reconstrucționistă a declarat săptămâna aceasta că ultimele „izbucniri de violență” ale teroriștilor arabi „sunt în mare parte rezultatul politicilor guvernului israelian și al retoricii unor membri ai coaliției de guvernare, care nu poate fi văzută decât ca un stimulent”.

De asemenea, reprezentanții J. Street (un grup nonprofit de advocacy liberal cu sediul în Statele Unite, al cărui scop declarat este de a promova conducerea americană pentru a pune capăt conflictelor arabo-israeliene și israeliano-palestiniane în mod pașnic și diplomatic) afirmă că „ultimele mișcări majore ale guvernului israelian de extremă-dreapta în direcția anexării și a aprofundării ocupației” sunt de vină pentru „alimentarea neîncetată a ciclului de agravare a conflictului și a nedreptății”. În aceeași ordine de idei, agenției de știri Reuters preciza că: „Tensiunile au crescut și mai mult de când premierul Benjamin Netanyahu a revenit la putere în decembrie, cu naționaliști religioși în posturi cheie ale cabinetului”.

Operațiunea „Sparge Valul” nu este invenția lui Netanyahu

Ceea ce acești experți și reporteri trec cu vederea este faptul că politica israeliană de a trimite forțe de securitate pentru a aresta teroriști în orașele Autorității Palestiniene nu a început sub guvernul Netanyahu, ales recent. De fapt, această politică, cunoscută sub numele de Operațiunea „Sparge valul”, a fost ideea coaliției de guvernare de centru-stânga care l-a precedat pe Netanyahu. „Valul” pe care trebuia să-l spargă era un val masiv de terorism arab palestinian care a lovit Israelul în martie 2022.

Pe 6 martie, un terorist arab palestinian a aruncat o bombă incendiară asupra israelienilor în Abu Dis. La 7 martie 2022, teroriști arabi au înjunghiat și rănit doi israelieni în Ierusalim. Opt zile mai târziu, un terorist a tras în soldații israelieni care încercau să facă o arestare în Balata. În aceeași zi, o gloată arabă a atacat israelieni care arestau un terorist în Kalandiya.

Pe 22 martie, un terorist arab palestinian din Beersheba a înjunghiat mortal trei evrei și l-a ucis pe al patrulea cu mașina sa. La 27 martie, teroriști arabi au ucis doi israelieni în Hadera. Pe 29 martie, un terorist a masacrat cinci israelieni în Bnei Brak. Două zile mai târziu, arabi palestinieni au împușcat și rănit un israelian în Jenin, au înjunghiat și rănit grav un israelian lângă Elazar și au încercat să ucidă cu pietre israelieni în Tarkumiya.

Benjamin Netanyahu, a ales să continue politica Bennett-Lapid

Unsprezece israelieni au fost uciși și trei răniți în doar nouă zile. La acea vreme, cea mai mare facțiune din guvernul israelian era partidul de stânga Yesh Atid al lui Yair Lapid. Printre ceilalți parteneri de coaliție se numărau Partidul Muncii de stânga, partidul de extremă stânga Meretz și partidul naționalist arab Ra’am.

Toți au susținut anunțul fostului prim-ministru Naftali Bennett privind „Operațiunea Sparge valul”. Iar susținătorii lor americani, cum ar fi J. Street și Reconstrucționiștii, s-au abținut să acuze acel guvern israelian de „escaladarea tensiunilor”. Bennett a demisionat nu mult timp după aceea. Lapid a devenit prim-ministru. El a continuat Operațiunea „Rupeți valul” pe tot parcursul celor cinci luni cât a fost la putere. Succesorul său, Benjamin Netanyahu, a ales să continue politica Bennett-Lapid.

Netanyahu a continuat politica Bennett-Lapid

În Israel există un consens național conform căruia forțele de securitate ar trebui să urmărească și să aresteze teroriștii. La fel cum există un consens național în America potrivit căruia poliția ar trebui să urmărească și să aresteze infractorii. Strategia antiteroristă a Israelului nu este o politică „de dreapta”; a fost inițiată de stânga israeliană și susținută de evrei americani din stânga israeliană.

De asemenea, războiul arabilor palestinieni împotriva Israelului nu a început în martie 2022. Și nici nu a început în iunie 1967. A început cu prima violență arabă organizată împotriva evreilor din Țara Israelului din timpurile moderne, pogromul de patru zile din Ierusalim și din împrejurimi din aprilie 1920.Atunci nu existau „așezări ilegale”. Nu existau „teritorii ocupate”. Nici un „guvern israelian de dreapta”. Niciuna dintre așa-zisele provocări care se presupune că sunt de vină pentru terorismul arab.

Nu, terorismul arab palestinian nu s-a născut ieri. Nu este un răspuns la Netanyahu sau la coloniști. Este un răspuns la dorința evreilor de a trăi în patria lor străveche și la existența unui stat evreiesc, indiferent de mărimea acestuia, indiferent de un anumit guvern sau de o anumită politică. Opinie a fost formulată de Stephen  M. Flatow, tatăl Alisei Flatow, care a fost ucisă într-un atac terorist palestinian sponsorizat de Iran în 1995.  Acesta este autorul cărții „A Father’s Story: My Fight for Justice Against Iranian Terror”, și este un oleh chadash și scrie pentru  jpost.com.