Infofinanciar > Educație financiară > Când vor depăși activele digitale valoarea celor tradiționale? Viitorul economiei în era globalizării hi-tech
Educație financiară

Când vor depăși activele digitale valoarea celor tradiționale? Viitorul economiei în era globalizării hi-tech

Active digitale Sursa foto criptomonede.net
Sursa foto: criptomonede.net

Criptomoneda reprezintă multe lucruri pentru mulți oameni. Dar în timp ce oamenii se pot certa toată ziua dacă token-urile sunt mai bine privite ca depozite de valoare sau ca mijloace de schimb, probabil că putem fi cu toții de acord asupra unui lucru: activele digitale sunt, ei bine, active.

Ținând cont de acest lucru, un bun punct de plecare pentru a evalua valoarea activelor digitale este să o comparăm cu alte clase de active: metale prețioase, proprietăți imobiliare, acțiuni, titluri de creanță etc.

Activele digitale  în comparație cu metalele prețioase

Deoarece cea mai valoroasă criptomonedă dintre toate – bitcoin – este frecvent prezentată ca fiind „aurul digital”. În prezent, aurul are o capitalizare de piață de 11,4 trilioane de dolari, ceea ce îl face de aproximativ 5 ori mai mare decât piața criptomonedelor și de 13 ori mai mare decât bitcoin (0,88 miliarde de dolari). Bineînțeles, aurul există de mii de ani și are numeroase aplicații – bijuterii, electronice etc. -, așa că acest lucru nu este deloc o surpriză.

Chiar și așa, raritatea programată a bitcoin-ului determină din ce în ce mai mult investitorii să îl privească ca pe un activ de refugiu comparabil de solid. În 2021, 10 miliarde de dolari au fost scoase din fondurile de aur, deoarece BTC a înregistrat noi ATH-uri pe fondul tipăririi galopante de bani. Potrivit managerului miliardar de fonduri speculative Paul Tudor Jones, aurul digital „câștigă cursa” împotriva omologului său fizic. Interesant este faptul că piața criptomonedelor este aproape dublă față de piața globală a argintului, care se ridică la 1.280 de miliarde de dolari.

Mărimea pieței criptografice față de cea a bunurilor imobiliare

Compararea unei industrii vechi de un deceniu cu sectorul imobiliar global pare la limita cruzimii, dar o vom face oricum. Deși valoarea tuturor bunurilor imobiliare din lume este oarecum dificil de evaluat, se crede că este de aproximativ patru ori mai mare decât PIB-ul global – și de cel puțin 160 de ori mai mare decât valoarea de piață a cripto.

Cu un trilion mai mult sau mai puțin, piața imobiliară este evaluată la o sumă impresionantă de 340 de trilioane de dolari, ceea ce o face cea mai importantă rezervă de avere cunoscută de om. Imobiliarele comerciale, de altfel, reprezintă aproximativ 10% din cifra totală.

Activele digitale vs. acțiunile

Deși piața cripto este un pigmeu în comparație cu piața globală de acțiuni de 122 trilioane de dolari, nu se află într-un univers foarte diferit de piața de acțiuni din SUA, care este evaluată la 50 de miliarde de dolari, sau de piața de acțiuni din UE, care se ridică la 14 miliarde de dolari.

Nu este cert când sau valoarea activelor digitale va depăși valoarea activelor tradiționale, însă, în mod sigur, piața criptomonedelor pare a fi viitorul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.