Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii se revoltă împotriva liderilor statului! Închisoarea nu-i sperie nicio clipă: „Ucrainenii nu sunt dușmanii noștri, sunt frații noștri”
Lumea la zi

Rușii se revoltă împotriva liderilor statului! Închisoarea nu-i sperie nicio clipă: „Ucrainenii nu sunt dușmanii noștri, sunt frații noștri”

sursa: the guardian
sursa: the guardian

Kremlinul a înăbușit disidența publică, dar monumentele improvizate în memoria căzuților ucraineni sunt un punct de reper pentru cei care se opun conflictului. Cu toate acestea, mulți cetățeni ruși care se opun războiului continuă să riște sancțiuni dure și închisoare.

Natalia Samsonova spune că își imaginează țipetele înăbușite ale celor prinși sub dărâmături, focul și mirosul de fum, durerea mamei care și-a pierdut soțul și copilul sub ruinele clădirii din Dnipro bombardate de Rusia. Își imaginează că nu mai poate respira.

Acesta este motivul pentru care se află aici, la o statuie a poetei ucrainene Lesya Ukrainka, un monument în mare parte necunoscut, ascuns printre blocurile din Moscova, care a găzduit un memorial antirăzboi furtiv într-o perioadă în care puțini din Rusia îndrăznesc să protesteze împotriva conflictului.

Mulți ruși aduc omagiu ucrainenilor uciși la statuie

„Nu știu ce altceva pot face… Am vrut să arăt că nu toată lumea este indiferentă [la război] și că unii oameni încă mai au o conștiință”, spune ea, cu ochii plini de lacrimi. Este a doua oară când se întoarce pentru a depune flori la un memorial improvizat în memoria victimelor atacului din 14 ianuarie, care a ucis 46 de persoane și a rănit peste 80. Femeia trece pe lângă el atunci când vine în vizită la mama ei, care locuiește în apropiere.

Aceasta este cea mai mică apropiere a Rusiei de o demonstrație împotriva războiului în ultimele zile. În timp ce anunțul lui Vladimir Putin privind invazia Ucrainei a scos mii de oameni în stradă în februarie anul trecut, guvernul a înăbușit metodic disidența publică, arestând mii de oameni și presând mulți alții să părăsească țara.

Acum, la mai bine de 10 zile de la atacul cu rachete din Ucraina, un firicel de moscoviți continuă să vină să aducă un omagiu celor care au murit. Un bărbat în vârstă se înclină în tăcere în fața statuii și își face cruce în timp ce trece pe lângă ea. Întorcându-se de la cursuri săptămâna aceasta, Ilya, un elev, s-a aplecat să citească memoriile lăsate la statuie. Acestea includeau o imagine a clădirii distruse din Dnipro și o pancartă pe care scria: „Ucraina, suntem cu tine!”

Poliția păzește statuia și arestează rușii care se apropie de monument

Dar majoritatea oamenilor trec pe lângă ea, respingând cu mâna un reporter care pune întrebări despre război. De zile întregi, o mașină de poliție cu luminile aprinse a fost parcată lângă statuie, avertizându-i pe cei care doreau să-și prezinte omagiile cu amenințarea cu arestarea sau mai rău.

„Nu există niciun loc pentru a te opune sau chiar pentru a plânge sau a te ruga pentru cei morți”, spune Ilya, arătând spre doi ofițeri care stau lângă statuie. „Presiunea … este prea mare. Va exploda”.

Rușii contra-Putin continuă să fie arestați pe străzile din Moscova

Nu este o amenințare în zadar. Săptămâna trecută, o femeie a fost arestată în apropierea statuii pentru că a afișat o pancartă pe care scria „Ucraina nu este inamicul nostru, ei sunt frații noștri”. Vineri, un tribunal a confirmat arestarea Ekaterinei Varenik pentru „opunere la arestare”. „Toate forțele răului au fost astăzi împotriva Ekaterinei”, a declarat avocatul ei.

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de prima sa aniversare, Kremlinul pare resemnat să se afunde și mai mult într-un război care a lăsat deja zeci de mii de victime. Săptămâna trecută, țările occidentale au aprobat un pachet de ajutor militar care va trimite sute de vehicule blindate, precum și tancuri de luptă principale Leopard și Abrams, într-un semnal clar că Occidentul este angajat să ajute Ucraina să se apere și să își recupereze teritoriul de sub ocupația rusă.

Ucraina și Rusia se pregătesc de noi lupte la primăvară

Se crede că peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul conflictului, ceea ce a dus la prima mobilizare a țării după cel de-al doilea război mondial. Sute de mii de oameni au fost trimiși pentru pregătire militară și eventuala desfășurare în Ucraina, în timp ce alte sute de mii au fugit din țară pentru a evita recrutarea. Se zvonește o a doua mobilizare în lunile următoare.

Se crede că ambele părți testează șansa unei noi ofensive în primăvară, care speră că va duce la o avansare decisivă. În prealabil, Rusia și-a continuat strategia de a lansa salve de rachete ghidate și drone „sinucigașe” pentru a viza infrastructura civilă, întrerupând alimentarea cu energie electrică și termică a orașelor ucrainene pe fondul unor temperaturi sub zero grade, scrie The Guardian.