Lumea la zi

Rusia critică principiile G20! „Să își concentreze eforturile asupra amenințărilor reale, mai degrabă decât asupra celor imaginare”

summit-g20-sursa-foto-AFP
sursa-foto-AFP

Duminică, Rusia a cerut G20 să nu mai vorbească despre securitate și să se concentreze asupra celor mai presante probleme socio-economice ale lumii, înaintea unui summit care va fi dominat de criticile occidentale la adresa invaziei Rusiei în Ucraina.

G20 – un grup al celor mai mari economii din lume, care reprezintă peste 80% din PIB-ul global – se va reuni în această săptămână pe insula indoneziană Bali, iar liderii occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, sunt așteptați să folosească acest forum de profil înalt pentru a critica public Rusia în legătură cu războiul din Ucraina. Într-o declarație emisă înaintea summitului, ministerul de externe al Rusiei a declarat că este „fundamental important ca G20 să își concentreze eforturile asupra amenințărilor reale, mai degrabă decât asupra celor imaginare”.

Acesta a adăugat: „Suntem convinși că G20 este chemat să se ocupe de problemele socio-economice. Extinderea agendei sale în domenii legate de pace și securitate, despre care multe țări vorbesc, nu este viabilă. Aceasta ar fi o incursiune directă în mandatul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și va submina atmosfera de încredere și cooperare din cadrul G20.” Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va conduce delegația Rusiei la summit – prima de la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie – după ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa.

Problema exporturilor

Anterior, duminică, Lavrov a certat Occidentul pentru că încearcă să „militarizeze” Asia de sud-est, în comentarii care au pregătit terenul pentru o posibilă confruntare tensionată la G20.

Rusia a declarat că criza alimentară globală va constitui o parte esențială a agendei de la Bali, care se va desfășura cu doar câteva zile înainte ca acordul istoric privind cerealele din Marea Neagră să expire la 19 noiembrie. Moscova solicită Occidentului să atenueze unele sancțiuni care, în opinia sa, blochează exporturile cruciale de produse agricole și de îngrășăminte și a refuzat până în prezent să se angajeze să prelungească acordul, care facilitează exporturile de cereale din porturile sudice ale Ucrainei.
Adjunctul ministrului de externe Serghei Vershinin a fost citat de agenția de știri de stat TASS, care a declarat că discuțiile cu oficialii ONU de vineri de la Geneva au fost utile și detaliate, dar că problema reînnoirii acordului – care expiră peste o săptămână – nu a fost încă rezolvată.