Infofinanciar > Lumea la zi > Prima vizită a lui Macron în Brazilia! Cum este relația președintelui francez cu Lula da Silva
Lumea la zi

Prima vizită a lui Macron în Brazilia! Cum este relația președintelui francez cu Lula da Silva

Prima vizită a lui Macron în Brazilia! Cum este relația președintelui francez cu Lula da Silva
sursa foto arhiva companiei

Emmanuel Macron a avut prima vizită în țara lui Lula, iar cei doi nu au ratat nicio ocazie de a-și arăta unitatea în ceea ce privește obiective importante precum conservarea pădurii amazoniene și o impozitare internațională mai echitabilă.

Dar călătoria „maraton” a lui Macron, așa cum a numit-o Lula, a arătat, de asemenea, că Franța nu este pregătită să cedeze în fața cererilor Braziliei, cum ar fi susținerea controversatului acord comercial UE-Mercosur sau transferul mai multor tehnologii pentru construirea de submarine cu propulsie nucleară.

În prima lor zi împreună, Macron și Lula au călătorit la Ilha do Combu, o insulă amazoniană.

Oficialii brazilieni aveau totul planificat: Președinții urmau să călătorească într-o cabină climatizată, la adăpost de vremea umedă din Amazon. Dar după câteva minute, Macron și Lula au convenit că preferă să stea afară. Acolo a fost locul unde fotograful oficial al lui Lula i-a fotografiat.

Macron și prima întâlnire cu Luza

În timpul unei conferințe de presă comune de joi, din Brazilia, Lula a devenit sentimental, amintindu-și cum în 2021 Macron l-a găzduit la Elysée, tratându-l ca pe „cineva important”, chiar dacă acesta nu candida încă la alegerile braziliene.

„Mi-a marcat viața și mi-a sporit respectul pentru Franța”, a declarat Lula reporterilor, afirmând că Franța și Brazilia „reprezintă o punte între Sudul global și cuvântul dezvoltat”.
Macron, la rândul său, a susținut public agenda economică a lui Lula pentru G20, inclusiv ideea braziliană de a lucra la o taxă globală pentru cei mai bogați din lume.

Iar Macron a postat pe rețelele de socializare: „Unii au comparat imaginile vizitei mele în Brazilia cu cele ale unei nunți, eu le spun: a fost una! Franța iubește Brazilia și Brazilia iubește Franța!”.

Probleme în paradis

Lucrurile au devenit net mai puțin romantice la sfârșitul conferinței de presă, când cineva a menționat războiul Rusiei în Ucraina. Poziția lui Lula este de a nu trimite sprijin militar sau financiar Kievului; Macron a refuzat în mod repetat și punctual să excludă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

„Există atât de multă inegalitate încât nu avem timp să ne gândim la un alt război”, a spus Lula, în timp ce a criticat „investițiile în arme, în timp ce avem foamete în lume”.

Iar războiul din Rusia nu este singura problemă în care Macron și Lula văd lucrurile diferit.
Călătoria i-a oferit lui Macron o nouă ocazie de a critica acordul comercial al UE cu Brazilia și cu celelalte țări sud-americane din blocul Mercosur, pe care Lula îl susține cu tărie, dar pe care Franța l-a blocat.

„Acordul Mercosur, așa cum este negociat astăzi, este un acord foarte prost”, a declarat Macron la o întâlnire a directorilor de afaceri francezi și brazilieni, miercuri, la São Paulo.

Submarinele reprezintă un alt punct de presiune. Macron s-a angajat să deschidă „un nou capitol” în cooperarea militară franco-braziliană, în timp ce el și Lula inaugurau un submarin construit pentru marina braziliană cu ajutorul tehnologiei transferate de Grupul Naval al Franței.

Franța și Brazilia vor încerca să strângă 1 miliard de euro

Brazilia dorește ca Franța să împărtășească în continuare know-how-ul său nuclear pentru construcția unui al cincilea submarin, primul cu propulsie nucleară, dar Franța ezită să depășească ceea ce a convenit în cadrul unui pact semnat în 2008 de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și Lula (în timpul primului său mandat la președinția braziliană).

De asemenea, vizita în Amazon i-a oferit lui Macron ocazia de a se prezenta ca un susținător al ecologiștilor și un aliat în lupta lui Lula împotriva defrișărilor. Belém va găzdui conferința COP30 a ONU privind schimbările climatice în 2025, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a istoricului Acord de la Paris privind clima.

Cu doar un an în urmă, Parisul a declarat că ia în considerare posibilitatea de a contribui la Fondul Amazon, o inițiativă financiară lansată de Lula, la care au donat și alte câteva țări europene. Dar acum, când Franța încearcă să își restabilească finanțele publice tensionate prin reduceri masive de cheltuieli, acest lucru nu se va întâmpla, scrie POLITICO.

În schimb, Macron a declarat că Franța și Brazilia vor încerca să strângă 1 miliard de euro în investiții publice și private pentru sectorul bioeconomiei, dar nu a putut anunța nicio contribuție directă din partea guvernului francez.

Totuși, în ciuda diferențelor dintre ei, Macron iese din călătorie cu un set de fotografii fericite și o relație mai puternică cu unul dintre cei mai puternici politicieni aleși din afara Europei. În contextul în care Brazilia prezidează G20 anul acesta și COP anul viitor, iar multe dintre marile puteri ale lumii se concentrează pe alegeri, Macron și Lula se poziționează ca un cuplu de putere cu posibilitatea de a influența agenda globală.