Infofinanciar > Lumea la zi > Se sperie Polonia de o amenințare rusească? Varșovia se îndreaptă rapid spre întărirea forței armate
Lumea la zi

Se sperie Polonia de o amenințare rusească? Varșovia se îndreaptă rapid spre întărirea forței armate

armata polonia sursa foto fpri.org
sursă foto: fpri.org

Polonia se pare că se pregătește pentru cele mai rele scenarii, în urma celor întâmplate în țara vecină, Ucraina. Ministerul Apărării de la Varșovia anunță că va aorda o sumă de 120 de miliarde de euro până în anul 2035 pentru modernizarea tehnicii militare și pentru extinderea personalului armatei. Polonia este una dintre țările cu cele mai dure măsuri de a se apăra preventiv față de o posibilă amenințare a Rusiei.

„Este cea mai mare investiţie din istoria armatei poloneze, după mulţi ani de nepăsare, când au fost destructurate unităţi militare. Este necesar să fie accelerată modernizarea forţelor armate poloneze pentru că este singurul răspuns corect la atacul barbar al Rusiei asupra Ucrainei. Consolidând apărarea, nimeni nu va îndrăzni să ne atace şi ne vom putea apăra”, a spus ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, citat de jurnalul.ro.

Oficialul a mai anunțat, de asemenea, faptul că cheltuielile anuale pentru pentru acest domeniu al apărării vor crește, ajungând până la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

Înarmarea poloneză în fața posibilelor amenințări

Până la momentul actual, Executivul de la Varșovia a achiziționat diverse echipamente militare pentru armata poloneză: 366 de tancuri Abrams şi 32 de avioane de vânătoare F-35 din SUA, 48 de avioane FA-50 şi 180 de tancuri K2 din Coreea de Sud. De asemenea, Polonia mai dispune și de 648 de tunuri autopropulsate de fabricaţie internță, plus dragoare de mine Kormoran.

Se dorește, totodată, și maximizarea forței umane, iar în acest sens, Ministerul Apărării din Polonia vrea să-și dubleze personalul până la un număr de 250.000 de militari, de la o forță efectivă de 115.000 de soldați cât are în prezent. Astfel, când vine vorba de forța teritorială paramilitară, armata țării dispune la momentul actual de 32.000 de voluntari, iar conducerea urmărește încorporarea altor 18.000 de membri.

Pot atacurile să vină de oriunde?

O altă problemă care se discută la momentul actual în Polonia este cea a turiștilor ruși, care ar putea primi în scurt timp interdicție de pătrundere pe teritoriul acestei țări. Propunerea a venit în urma declarației preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut liderilor Uniunii Europene să adopte o lege privind interdicţia de călătorie pentru turiştii ruşi. Motivele Kievului că aceștia ar trebui să primească „cea mai importantă sancţiune” prin „închiderea graniţelor, pentru că ruşii iau pământul altcuiva”.

În acest sens, alături de Polonia, țări precum Letonia, Lituania, şi Finlanda sunt interesate de luarea acestei măsuri ce vizează turiștii ruși. Potrivit liderilor acestor state, rușilor nu ar trebui să li se permită să intre în Uniunea Europeană atâta timp cât Kremlinul ar desfășura un „desfăşoară un genocid”, a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrului lituanian de Externe.