Infofinanciar > Info > Topul țărilor care beau bere. România, în liga I, pe locul patru, între Polonia și Germania
Info

Topul țărilor care beau bere. România, în liga I, pe locul patru, între Polonia și Germania

sursa foto unsplash
sursa foto unsplash

Se pare că sportul „halbere” este cu adevărat o sursă de mândrie națională pentru țara noastră, având în vedere că la nivel mondial ne aflăm pe locul al patrulea în clasamentul țărilor care beau cea mai multă bere pe cap de locuitor.

Berea este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice de pe glob, sau după preferințe, unul dintre cele mai populare alimente. Oamenii de știință sunt de părere că istoria berii datează cel puțin din perioada Chinei antice, în jurul anului 7.000 î.Hr. Deci nu dacii au inventat-o, se pare. Totuși, berea așa cum o cunoaștem în zilele noastre a început să fie făcută în vremea Mesopotamiei, în jurul anilor 3.500 – 3.100 î.Hr.

Chiar dacă unele state de pe glob nu permit comercializarea celei mai soft băuturi alcoolice, piața berii a fost evaluată, la nivel mondial, la 740 de miliarde de dolari în 2020, cea mai mare piață fiind China, urmată apoi de Statele Unite ale Americii, Brazilia și Mexic.

Topul țărilor după cantitatea de bere consumată

După cantitatea de bere consumată la nivel național, România se află în liga a II-a, la retrogradare, după Ucraina, pe locul 20, însă la capitolul cantități de bere consumate per capita, suntem în fruntea clasamentului, aproape de podium. Conform datelor studiului realizat de Kirin Holdings, România a consumat în 2020, la nivel național, peste 1,8 milioane de tone de bere, fiind responsabilă pentru 1% din piața mondială.

Top 10 țări care consumă bere la nivel național, sursă foto Visual Capitalist

Top 10 țări care consumă bere la nivel național, sursă foto Visual Capitalist

China este cea mai populată țară din lume, reprezentând aproximativ 18% din populația globală. Desigur, o populație mare nu se traduce neapărat cu un consum ridicat de bere la nivel individual. De exemplu, India, care are a doua cea mai mare populație din lume, ocupă locul 23 pe listă pentru consumul de bere și reprezintă doar 1% din totalul berii consumate în fiecare an.

SUA ocupă locul al doilea pe listă, cu peste 24 de milioane de kilolitri de bere consumați în toată țara în 2020. Americanii nu doar că beau foarte multă bere, ci și produc multă. SUA este al doilea cel mai mare producător de bere la nivel mondial (după China).

Topul țărilor după cantitatea de bere consumată per capita

Lucrurile arată puțin diferit când te uiți la consumul de bere pe cap de locuitor, mai degrabă decât la consumul total de bere. Republica Cehă ocupă primul loc când vine vorba de consumul de bere pe cap de locuitor.

Topul țărilor care consumă cele mai mari cantități de bere per capita, sursă foto Visual Capitalist

Topul țărilor care consumă cele mai mari cantități de bere per capita, sursă foto Visual Capitalist

Un cetățean ceh bea anual, în medie, 161 de litri de bere, aproape de două ori mai mult decât un român. Kiril Holdings face de 28 de ani acest top, iar an de an Cehia renunță să părăsească podiumul. Următoarea țară de pe listă este Austria, cu 96,8 litri de bere pe cap de locuitor, fiind urmată de Polonia, cu 96,1 litri, și pe locul al patrulea este România, cu 95,2 litri. Deci, dacă ne ambiționăm, în curând am putea ajunge pe locul al II-lea la nivel mondial. Este nevoie doar de determinare.