Infofinanciar > Info > Se schimbă sistemul de pensii din România! Toți seniorii din țară sunt vizați de modificări importante
Info

Se schimbă sistemul de pensii din România! Toți seniorii din țară sunt vizați de modificări importante

pensie, sursa foto economia.net
sursa foto: economia.net

Pensiile speciale sunt un subiect de actualitate și extrem de disputat de către opinia publică. Adoptarea proiectului privind pensiile speciale,  precum și întocmirea obiectului privind alte patru jaloane care fac parte dintr-o reformă mai amplă, ar putea duce la primirea unei sume importante de bani de către România, patru milioane de euro.

Pentru implementarea reformei nr. 6, reforma sistemului public de pensii, sunt alocate 4 milioane de euro. „Îndeplinirea țintei/jalonului privind pensiile speciale prezintă importanță în ceea ce privește depunerea cererii de plată nr. 3. Pentru implementarea reformei nr. 6 – reforma sistemului public de pensii – este alocată o sumă de 4 milioane de euro”, a semnalat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Reforma sistemului public de pensii, 5 jaloane de îndeplinit

Conform MIPE, reforma nr.6 are mai multe componente, adică mai exact cinci jaloane de îndeplinit. Primul jalon constă în găsirea unei asistențe tehnice contractuale, furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice.

Pentru al doilea jalon, este necesară intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului, prin care se instituie un comitet de monitorizare însărcinat cu revizuirea, cu sprijinul furnizorului de asistență tehnică, a sistemului de pensii și a intervențiilor la nivel de politici în sistemul de pensii. Totodată, trebuie verificată Intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2 (jalonul 3).  Componenta cu numărul patru ține de intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, care înlocuiește dispozițiile Legii nr. 127/2019. Jalonul 5 surprinde intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.

Primele trei componente ale reformei nr.6 sunt îndeplinite. A patra componentă ar trebui să fie realizată, conform calendarului PNRR, până la data de 31 martie 2023. Însă discuțiile nu au demarat încă, atât la nivel de Coaliție, cât și la nivel de actori sociali.

De asemenea, componenta cu numărul 5 nu reușește să treacă de Parlament și să ajungă la comisiile de specialitate din Senat. Motivul este faptul că oficialii trebuie să decidă cum vor ajusta cheltuielile legate de pensiile speciale. Proiectul de lege face parte din cererea de plată numărul trei. „Suma totală ce va fi solicitată prin cererea de plată nr. 3 este de 3.143.130.162 euro”, a afirmat MIPE.

Părerea lui Marcel Boloș despre subiectul pensiilor speciale

Marcel Boloș este de părere că România trebuie să rezolve problemele întâmpinate și să adopte cât mai repede legea privind pensiile speciale.

„Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023. Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Marcel Boloș a declarat că există suficient timp pentru a adopta proiectul de lege. „Cred eu că există timp suficient pentru ca forma finală a legii să fie în acord cu conținutul jalonului, respectiv să avem îndeplinite cerințele privind sustenabilitatea și contributivitatea, pentru că acestea sunt cerințe de bază a acestui proiect de lege”, a declarat acesta.

Săptămâna viitoare urmează să aibă loc o nouă discuție în Parlament, conform Adevărul.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.