Infofinanciar > Info > În România găsești cele mai mari pensii speciale din UE! Care sunt sumele la care ajung acestea
Info

În România găsești cele mai mari pensii speciale din UE! Care sunt sumele la care ajung acestea

pensii speciale
Sursa: playtech.ro

În comparație cu țări precum Suedia, care nu au deloc un sistem de pensii speciale, România are printre cele mai multe categorii de pensii speciale din UE, cu sume care pot ajunge chiar și la peste 20.000 de lei pe lună.

Deși au fost făcute promisiuni de a limita aceste beneficii, politicienii fac exact invers, adăugând noi și noi categorii sau criterii care permit plata unor drepturi speciale pentru anumite categorii de angajați care deja sunt privilegiați.

Aproape toate țările UE au pensii speciale

Pensiile speciale nu sunt un concept unic în România. De fapt, Suedia este singura țară din UE care nu are pensii speciale. Cu toate acestea, România are un sistem de pensii speciale care este considerat de experți ca fiind plin de excepții și anomalii cauzate de legislație.

În contextul declinului demografic, statele europene încep să revizuiască sistemele lor de pensii speciale pentru unele categorii de pensionari. Aceasta este o situație dificilă în întreaga Europa, deoarece numărul de salariați scade în timp ce numărul de pensionari crește.

Astfel, pentru majoritatea oamenilor, pensia riscă să devină simbolică. Cu toate acestea, există încă multe categorii „speciale” de pensionari care nu sunt afectate de această schimbare.

Cum ar trebui să arate pensiile speciale potrivit legislației UE

Potrivit Comisiei Europene, pensiile speciale trebuie să îndeplinească, simultan, următoarele trei criterii:

Sunt alocate în funcție de un anumit domeniu de muncă sau al unui statut special – Acest lucru înseamnă că pensiile speciale sunt destinate unor categorii de angajați care ocupă anumite poziții sau care lucrează în anumite domenii, cum ar fi funcționarii publici sau militarii.

Finanțarea se face din bani publici – Asta înseamnă că pensiile speciale sunt plătite din fonduri publice, adică din taxe și impozite colectate de la cetățeni.

O pensie specială este considerată mai avantajoasă decât schema generală de pensionare – Acest lucru înseamnă că pensiile speciale oferă beneficii financiare mai mari decât cele oferite de sistemul general de pensii, cum ar fi sume mai mari de bani sau perioade mai scurte de muncă necesare pentru a putea beneficia de o pensie.

Cui se acordă pensii speciale în alte țări UE

În Bulgaria, țara cu cele mai mici pensii din UE, sunt acordate pensii speciale pentru mai multe categorii, inclusiv profesorilor. Pe de altă parte, în Belgia, beneficiarii de pensii speciale includ ziariștii profesioniști, angajații căilor ferate naționale sau ai companiilor publice, profesorii și forțele armate active.

Multe state acordă pensii speciale pentru muncile grele sau periculoase (cum ar fi minerii, marinarii, cei care lucrează cu azbest sau pescarii), dar și sportivii profesioniști sau balerinii care sunt încadrați în aceeași categorie. De asemenea, sunt acordate pensii speciale pentru lucrătorii pe cont propriu, inclusiv fermierii, și pentru persoanele defavorizate. Totuși, trebuie menționat că pensiile de urmaș, precum și cele de handicap, nu sunt considerate pensii speciale de către Comisia Europeană.

Forțele de ordine, armata, poliția, serviciile de informații sau magistrații sunt, de asemenea, incluse în categoriile de persoane care primesc pensii speciale. Din cele 27 de state membre ale UE, 19 acordă astfel de pensii pentru cei care lucrează în domeniile securității și apărării, dar unele dintre acestea sunt în curs de eliminare.

Problemele cu pensiile speciale din țara noastră

Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, a menționat trei anomalii care diferențiază sistemul de drepturi speciale din România:

-extinderea în anumite domenii pentru care nu există argumente pentru care ar trebui să existe pensii speciale;

-neglijarea principiului contributivității;

-existența unor categorii care primesc pensii „de serviciu” semnificativ mai mari decât medie, în afară de pensionarii de asigurări sociale de stat și agricultorii, care reprezintă majoritatea, adică aproximativ 5 milioane de persoane, conform datelor Ministerului Muncii.

Conform datelor Casei Naționale de Pensii pentru luna iunie, mai mult de 9.300 de judecători, procurori, aviatori civili, diplomați, angajați ai Curții de Conturi și foști parlamentari beneficiază de pensii speciale.

Pensii speciale de 20.000 de lei pe lună

În România, există o serie de categorii de angajați care beneficiază de pensii speciale, iar unele dintre aceste sume ajung la valori de peste 19.900 de lei pe lună. Judecătorii și procurorii, aviatorii civili, diplomații, angajații Curții de Conturi și foștii parlamentari sunt doar câteva dintre aceste categorii. Majoritatea acestor pensii sunt suportate din bugetul de stat, nu din cel al asigurărilor sociale.

În plus, pensionarii de la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, reprezentanții cultelor și avocații au propria casă de pensii. Experții spun că problema din România nu este neapărat numărul mare de pensii speciale, ci cumulul de privilegii acordate acestora, care creează impresia că salariații obișnuiți muncesc mai mult pentru a le oferi bani de pensie specialilor, decât pentru a-și construi propriile pensii, potrivit Realitatea.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.