Infofinanciar > Info > MIPE a semnat peste 1.000 de contracte de finanțare. Valoarea nerambursabilă depășește 360 de milioane de euro
Info

MIPE a semnat peste 1.000 de contracte de finanțare. Valoarea nerambursabilă depășește 360 de milioane de euro

MIPE proiecte
Sursă foto: mfe.gov

1.078 contracte de finanţare au fost semnate anul trecut de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu o valoare totală a finanţării nerambursabile acordate de 363.686.930 euro. Ministerul a mai semnat pentru alte 100 de contracte de finanţare din pachetul de măsuri de 500 de milioane de euro lansat pentru a sprijini sectorul antreprenorial să dobândească independenţă energetică.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un pachet de măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro ca răspuns la crizele simultane cu care se confruntă România în perioada acutală marcată de liberalizarea pieței energie, creşterea preţului carburanţilor şi criza generată de invazia Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Toate aceste fenomene socio-economice au impact major asupra sectorului antreprenorial, care asigură competitivitatea şi randamentul economic la nivel național.

Pachetul conceptul de MIPE pentru a veni în sprijinul antreprenorilor locali include următoarele măsuri:

– 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă;

– 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiţii în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare şi al construcţiilor;

– 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienţei energetice;

– 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru.

Ministrul Marcel Boloș pune accentul pe eficiența energetică

„De fiecare dată când ne-am întâlnit cu mediul de afaceri din România, am pus accent pe a identifica potenţialul economic al ţării şi pe a face în aşa fel încât să dezvoltăm producţia. Domenii precum energie, industrie agroalimentară şi sectorul IT&C sunt punctele noastre forte. Dar acest important potenţial de dezvoltare economică nu îl poate atins fără capital şi acces la fonduri europene. Noi am pus pe masă 1,5 miliarde de euro pentru investiţii strategice şi vedem că lucrurile nu stau pe loc”, a declarat ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia o componentă specială a pachetului de măsuri, care a beneficiat de alocări speciale, a fost cea de creștere a eficienței energetice: „Am avut alocări speciale pentru eficienţă energetică, pentru a reduce presiunea asupra sistemului naţional energetic. Proiectele au vizat investiţii în echipamente şi utilaje pentru obţinerea de energie din surse regenerabile, investiţii în lucrări de modernizare şi reabilitare pentru creşterea puterilor instalate, investiţii în măsuri de eficienţă energetică şi de reducere a consumurilor specifice energetice la clădiri şi construcţiile anexe”, a mai precizat Marcel Boloş.

Cum au fost alocați banii prin Măsura 4.1.1

Măsura 4.1.1 este o formă de sprijin pentru investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a mediului de afaceri.

Măsura 4.1.1 cuprinde:

– Schemă de ajutor de stat, cu un buget de 358.140.596 euro;

– Schemă de ajutor de minimis, cu un buget de 79.690.099 euro.

Prin schema de ajutor de stat s-au acordat granturi pentru investiţii destinate retehnologizării în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a întreprinderilor mici şi mijlocii din mai multe sectoare ale economiei. Bugetul total al schemei este de 358.140.596 euro, din care 300.000.000 euro reprezintă finanţare UE, restul provenind de la bugetul de stat.

În cadrul schemei de ajutor de stat au fost acordate granturi cu o valoare cuprinsă între 50.000 şi 500.000 euro per proiect. Apelul de proiecte a fost deschis în perioada 23-29 august 2022 şi s-a desfăşurat prin intermediul platformei electronice „Granturi IMM”. În total au fost depuse 1.844 proiecte care au însumat 606.733.875,53 euro, valoarea finanţării nerambursabile solicitate, adică cu aproape 70% mai mult decât bugetul disponibil.

Pentru Acţiunea 4.1.1 – Investiţii în activităţi productive – ajutor de minimis, este în curs de desfăşurare procesul de evaluare şi contractare, termenul de finalizare fiind 31 martie 2023.

500 milioane euro pentru independenţă energetică

MIPE a implementat în toamna anului 2022 un pachet de măsuri de 500 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul antreprenorial să dobândească independenţă energetică, prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor şi construcţiilor industriale/prestărilor de servicii precum şi celor specifice proceselor tehnologice cât şi pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu. Apelul a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Valoarea totală a proiectelor depuse este de peste 221,72 milioane euro din care 171,82 milioane euro reprezintă valoare eligibilă, conform sursei amintite.

Până în prezent au fost evaluate 547 proiecte, din care 211 proiecte au fost aprobate. Din acestea, primele 100 proiecte au fost deja semnate, iar IMM-urile beneficiare pot începe investiţiile în domeniul eficienţei energetice, conform datelor MIPE.